Burger a pivo patrí k sebe a táto skvelá dvojkombinácia sa stáva čoraz populárnejšia než hambáč a kola. Našťastie pre milovníkov remeselného piva sa na trhu ukazuje stále viac podnikov, ktoré ku domácim burgrom čapujú aj craftbeer. Či už sú to známe špecializované pivné domy s vynikajúcimi burgermi (ako napr. Dobré časy) alebo špecializované burgerové podniky s čapovaným remeselným pivom (ako napr. Roxor). Okrem toho existuje po celom Slovensku viacero menších podnikov v štýle bistro či bufet, ktoré ponúkajú burger aj kraftové pivo. Tak či onak, konzument je potešený a aby ste sa lepšie zorientovali v ponuke, pozrite sa s nami na výber takýchto podnikov z celého Slovenska v 1. časti článku. Naše odporúčanie – prv túra a dať si do tela, potom zaslúžená odmena.
Ďakujeme partnerom Merkúr Pub Trnava, Dobré Časy Starý Smokovec, Bistro Bar Marina Námestovo a ŽiWELL Kursalon Piešťany
V tomto zozname poukážeme na 16 z nich (výber šéfredaktora) pričom každý z týchto podnikov sme pridali aj na náš web medzi podniky, aby ste si ich vždy vedeli vyhľadať, ak dostanete chuť na remeselné pivo a burger (stačí tiež na hlavnej stránke do vyhľadávača napísať slová “burger” a mesto a našepkávač vám ponúkne možnosti). V zozname sa nachádzajú aj tie známe miesta, ale aj miesta, o ktorých ste možno nevedeli a oplatí sa navštíviť. Viac o kampani sa dočítate TU.
Budeme radi, ak odporúčite aj známym zájsť na www.zivepivo.sk a nájsť dobrý pivný podnik vo svojom meste. Objavujte tieto miesta spolu s nami a keď prídete do jedného z dole vymenovaných podnikov, vyfoťte sa a zapostujte na instagram s otagovaním @zivepivo (použite tiež hashtagy #zivepivo #pivoaburger či napr. #remeselnepivo). Ak sa váš burger&beer podnik v článku nenachádza, napíšte nám – budeme pripravovať 2. časť. Poďme ale teda ku spomínaným 16 podnikom pekne od západu na východ. Celý tento TRIP nájdete aj na TRIP ADVISORE.
Ružinovská chuťovka, Bratislava
Táto reštaurácia a pivný bar poteší nejedného pivára a milovníka skvelého jedla. Priateľská atmosféra s mladým večne vysmiatym tímom, sýte porcie chutného jedla a to všetko doplnené rozmanitým výberom najlepších pív a vín v širokom okolí, to všetko v priateľskej cene. Okrem denného menu sa v ponuke nachádzajú aj rôzne menšie chuťovky k pivu, slovenské chuťovky, syrové a mäsové misy na doske z olivového dreva, tatarák (vrátane Double verzie) a samozrejme rôzne chuťovky z grilu pre tých, čo si nevedia predstaviť život bez mäsa, a to rebierka, krídielka, koleno či steaky. Nechýbajú aj ďalšie chuťovky, mučné jedlá a dezerty.
Dominantou Chuťovky sú určite výborné burgre v rôznych variantoch, s použitím 100% hovädzieho mäsa. V ponuke je teda Hovädzí Blue Burger a Chilli Burger – v domácej žemli a s domácimi zemiačikmi s bylinkami. Ďalej to je Homemade burger s hovädzím mäsom, vajíčkom, slaninou a cibuľovými krúžkami, potom Duck pulled burger s jemným šťavnatým kačacím mäsom, tiež Burger s kozím syrom s marinovanou cviklou a tymiánom a slaninkovým dipom, ako aj Veggie Burger s kozím syrom alebo udenou mozarellou. Tieto a novinku – Langoš burger si môžete doplniť s porciou hranoliek. Pre všetky mäsové burgre si môžete objednať aj dvojitú porciu mäsa.
Pivnú ponuku tvorí Jozef II. 10° a vždy nejaký špeciál od Remeselný pivovar Wywar z Holíča. Okrem týchto remeselných pív nájdete ešte ponuku čapovaných pív od Pivovar Karpat z Hrnčiaroviec nad Parnou (pri Trnave) a v základe čapované pivá z rodinného pivovaru Bernard.
Vedeli ste, že najdrahší burger na svete pripravený pre kráľa stál 5000 dolárov?
Pivovar Hops, Bratislava
Ku výbornému remeselnému pivu vlastnej produkcie si môžete dať rôzne dobroty (napr. Quesadilla, cibuľové krúžky či tatarák) alebo špeciality z grilu (kolená, rebrá, krídelká a i.), no venujme pozornosť burgrom.
Za výbornú cenu 8,50 eur dostanete burger v domácej žemli, cibuľové krúžky a sweet chilli. Ponuku tvoria 3 varianty burgrov – Hops Burger (vrátane vajca a slaniny), Blue Cheese Burger (vrátane Nivy, slaniny a BBQ) a Vega Burger (s grilovaným hermelínom a cibuľovým džemom).
Ponuku remeselných pív remeselného pivovaru Hops tvorí svetlý ležiak 11°, polotmavý 12° a tmavý ležiak 13° a IPA 15°, prípadne iný špeciál podľa aktuálnej ponuky.
Roxor BRGR&BEER, Bratislava
Vraj najlepší burger v Bratislave. Nuž, očakávania sú vysoké, hlavne ak čítam postrehy, že po prvom zakúsnutí mi odpáli dekel a pri poslednom sa dostanem do kómy. Na Trip Advisore je hodnotenie veruže vysoké (až 4,5 pri takmer 600 hodnoteniach) a číslo 4 reštaurácia v Bratislave. Na sociálnych sieťach je vidieť, že tento podnik má veľkú základňu fanúšikov a to, že čapujú remeselné pivo je naozaj skvelá vec.
Ponuku tvorí 6 burgrov, vrátane Veggie verzie (s vlastnou nemäsovou-vegánskou plackou). Menu je doslova na zjedenie a pri jeho čítaní sa mi otvárajú všetky chuťové poháriky. Najpredávanejší Premium Burger je za 10,50 eur, rozmarínové či cesnakovo-bylinkové hranolky si dokúpite za 3 eurá, no vymeniť to môžete aj za zdravšiu verziu – listový šalát za tú istú cenu doplatku. Na výber sú v cene aj 3 rôzne omáčky – Basic (majonézová s vlastným kečupom), Cowboy Candy (omáčka s jemne pikantných sladkých jalapeňos) a Brazil (kari-ananásová majonéza).
Aj tieto vynikajúce burgre viete zapiť výborným remeselným pivom. Aktuálne bol na pípe napr. Jozef II. 10° výčapný ležiak a Screaming Bitch IPA 15° od remeselného pivovaru Wywar z Holíča.
Burger a Soul food Bistro, Holíč
V ponuke tohto bistra je Burger, Sandwich, Hot-Dog a BBQ. Jedlo balia alebo sa dá vychutnať priamo u nich.
V ponuke pív vo vedľajšom Roxy Pub sú rôzne remeselné čapované a fľaškové pivá z Moravy a zo Slovenska (zvykol byť Hellstork, Wywar, Felber ale aj napr. Bernard). Keďže ide o tých istých majiteľov, môžete si to takto vychutnať spoločne.
Vedeli ste, že priemerný Američan si dá 4 hamburgery týždenne a ročne zjedia v Amerike približne 50 miliárd burgrov?
GBurger, Rovinka
Ide o bufet na hrádzi v Rovinke (okres Senec) s ponukou parádnych poctivých hamburgerov a remeselného piva. Prevažne sa čapujú na striedačku rôzne pivá od pivovaru U Ábela. Tento bufet je výbornou zastávkou pre cyklistov, ktorí sa chcú osviežiť čerstvým pivom a doplniť energiu.
Výčap.pub, Veľký Biel
Nenápadne medzi domami v jednej z uličiek Veľkého Bielu sa skrýva podnik, ktorý má krásnu terasu a super ponuku remeselného piva a hamburgerov. Samotný podnik je od začiatku konceptom spojenia piva a burgrov. Aj keď okolo neho chodím každý víkend, ešte som sa nezastavil. V dohľadnej dobe to však napravím a potom vám podám širšiu správu zo svojho zážitku.
Merkur Pub&Restaurant, Trnava
Tento podnik je jeden z tých, v ktorom som si pri príprave článku vychutnal pivo a burger aj osobne. Z ponuky až 11 zaujímavých burgerov som si vybral PIDO, ktorý je pomenovaný po jednom z majiteľov podniku. Peťa poznám osobne a tak reku ten burger bude stáť za to 🙂 … A tak aj bolo. Štavnaté mäso v pevnej domácej žemli na špajli aj s výbornými cibuľovými krúžkami som stihol aj pofotiť a stále bol super chutný. Objednať si môžete aj Pikant, Herburger (s hermelínom), Pommes (hranolkový) či Double s dvojitou dávkou mäsa. Samozrejmosťou sú hranolčeky a tatárska omáčka ku každému burgru, prípadne možnosť objednať si bezlepkovú žemlu za doplatok.
V Merkúr pube si môžete však dopriať aj výbornú pizzu, parádne hot-dogy či rebierka/krídelká.
V ponuke pív zatiaľ nie sú špeciály, avšak určite si pochutnáte na Brnenskej 11-ke od Hauskrecht či na Bakalář dvanástke.
Pivovar ŽiWELL Kursalon, Piešťany
Aj keď pivovar ŽiWELL z Piešťan poznám veľmi dobre, dokonca som tam 2x varil pivo spolu s OZ Trnavska13 – Trnavské ONÉ, v ich 2. podniku Kursalon som ešte nebol. Pamätám si však jedno, že hamburger v pivovare bol na dlhú dobu (ba doteraz) najlepší aký som kedy jedol. Podľa Aurela, spolumajiteľa pivovaru, je dokonca v Kursalone hamburger ešte lepší! Navyše výborné pivo, super jedlo, hamburgery vyzerajú ukážkovo, tématické večery a diskusie, to je podnik, ktorý sa na Považí oplatí navštíviť s rodinou alebo dobrou partiou. Čoskoro prinesiem aj samostatný článok z návštevy a ochutnávky burgru.
ŽIWELL KURSALON PIEŠŤANY – článok
Z burgerov máte na výber 4 základné typy a 1 “double” verziu ako Dvojitý Americký burger, ďalej sedliacky hamburger či burger s trhaným bravčovým mäsom a cheeseburger. Vege burger je s grilovaným halloumi syrom, baklažánom a cuketou, paradajkovou salsou s bylinkovým pestom. Všetky burgre sa podávajú s coleslaw šalátom. Hranolky či omáčky sú za doplatok. Každý utorok sa dokonca v Kursalone narážajú aj 2 zaujímavé remeselné pivá (hosťovská pípa) a 2 špeciálne burgre. Posledný utorok to bol Blue Cheese Mushroom a Mexico Burger a narazil sa Zichovec Juicy Lucy a z domácej produkcie Cassis Fruit ALE.
V ponuke majú aj bezlepkovú žemľu či kuraciu alebo vegetariansku verziu burgru Goody Foody.
Vedeli ste, že v Amerike podľa prieskumu najviac milujú burgre v Seattli štát Washington, avšak pôvodne sa hamburger vyvinul v Seymore štátu Wisconsin?
BAŤAK, Partizánske
Tak veľmi oceňovaný pivovar na Slovensku (za roky 2018-2020 sa dostal so svojimi pivami až 8x do TOP3 Slovenskej Pivnej Korunky v rámci 4 kategórií zameraných na remeselné pivovary) ponúka parádne burgerové menu, dokonca všetky aj vo vegetarianskej verzii “Beyond meet burger”. V BAŤAK burgri nájdete napr. volské oko či zemiakovú placku, v BACON burgri je dvojitá slanina, v CHEESEBURGER verzii je aj vyprážaný syr a ku NAKED verzii pribalia aj holé … ale nie, jednoducho sú tam aj batatové hranolky a grilovaná kukurica. Pivovar sa nachádza v hoteli AZUL a teda si môžete dať aj AZUL burger so slaninou, jalapeňos a pikantnou omáčkou.
Čo sa týka pív, pochutíte si na výborne ako som už zmieňoval vysoko oceňovaných svetlých či tmavých ležiakoch, prípadne nejakom špeciáli, ktorý je aktuálne v ponuke.
Červený rak, Banská Bystrica
Táto reštaurácia sa nachádza v centre Banske Bystice a okrem denného menu ponúka popri tradičných jedlách aj výborný hovädzí burger vo vlastnej žemli, vrátane steakových hranoliek. Čo sa týka piva, v tomto podniku jednoznačne vlastná značka – Pivovar KREBS, čo je pivovar, ktorý nadväzuje na bohatú pivovarnícku históriu mesta. Ich pivá som ja osobne ešte nemal a veruže to v nadchádzajúcom lete plánujem napraviť. Je možné si ich objednať aj online, no úplne najlepšie bude, ak sa vydáte do tohto krásneho mesta a na námestí zavítate na výborný burger a poctivé pivo osobne.
Remy’s Bistro & Pub, Trenčín
Trenčín je s istotou mesto, do ktorého mnohí návštevníci zavítajú kvôli ich krásnemu hradu a okrem návštevy pivovaru Lánius či Sokolovňa Pub Vám odporúčame zájsť aj do tohto bistra, kde sú špecialisti na burgre. V ponuke je 6 rôznych burgrov, ku ktorým sa však dokupujú hranolky a omáčka (celková cena sa tak vyšplhá až na 14 eur). V každom prípade burger menu vyzerá veľmi lákavo a skladá sa zo samých dobrôt ako Salsa z grilovaného manga, Enak kari majonéza, 5 mesačný cheddar, slaninkovo-cibuľový džem či majonéza zo zaúdených jalapeňos alebo guacamole.
Čo sa týka piva, aktuálne je na výčape napr. Pivovar General a jeho Grunt Ležiak 11° alebo aj ŽiWELL a jeho Vandal IPA 14°.
Bistro Bar Marina, Námestovo
Toto skvelé bistro som navštívil začiatkom mája, keď sme pre personál robili školenie o remeselnom pive (viac čítaj TU) a pán majiteľ nás ponúkol aj ich slávnym námestovským burgrom. Poviem vám, bolo to nebíčko v papuli a veľmi ťažko sa nám po obede školilo. Domáce hranolky, domáca žemľa, domáca majonéza a mega šťavnaté mäsko. 7 parádnych burgrov vrátane Veggie verzie a ku tomu, zatiaľ ako jedinému podniku, v ponuke aj detský burger. Ku tomu si môžete doobjednať aj napr. cibuľové krúžky. Tí najhladnejší si však nedajú 3x detský burger, ale pôjdu do SMASH burgru alebo Mr. Beef s dvojitými porciami mäsa. Veggie verzia obsahuje grilované Halloumi.
Na pípe sa nachádza hneď niekoľko remeselných pív a čo to si môžete zobrať aj vo fľaškovej verzii domov alebo na chatu z mini “pivotéky”.
Vedeli ste, že 28. máj je deň burgerov a ide o tradičný americký National Burger Day
Liptovar, Liptovský Mikuláš
V Liptovskom Mikuláši si isto dáte niekde dobrý burger, ale s čapovaným remeselným pivom priamo v pivovare to ide iba v pivovare Liptovar. Príjemná atmosféra, široký výber pív a chutné jedlá vás môžu príjemne naladiť na ďalší výlet v regióne Liptova.
Na výber máte 4 druhy burgrov: Chedar Burger, Bacon Burger, Jalapeňos Burger a Veggie Burger. Všetko vrátane steakových hranoliek.
Čo sa týka piva, tak tu sa nemusíte báť, že ostanete smädní. Majú široký výber svojich pív a občas niečo hosťovské. 28. mája – podobne ako burger – aj pivovar Liptovar oslavuje svoj veľký deň. V rámci narodeninovej akcie môžete získať 10% zľavu pri nákupe piva v e-shope pivovaru.
Dobré časy, Starý Smokovec
O čom je tento pivný dom? Jednoznačne o burgri a pive! V ponuke je 6 burgrov, ktoré sa podávajú s hranolkami a kečupom. Jeden z nich je napr. s trhaným hovädzím mäsom a kôprovým dressingom a vyprážanou cibuľkou. Nechýba však klasický Beef burger (aj v XXL verzii), Chose Jalapeňo, Kurací či Vegetariansky burger s “beyond meat”.
DOBRÉ ČASY STARÝ SMOKOVEC – článok
Pivo v Tatrách? Jednoznačne Dobré Časy v Starom Smokovci, kde na vás čaká až 14 druhov čapovaného remeselného piva + čapované Prosecco. Taktiež tu nájdete aj pivotéku s fľaškovými remeselnými pivami. Ponuka pív na čape sa mení približne každý týždeň.
O tom, že Dobré Časy v Smokovci nie sú iba o burgroch a pive, ale aj o pomoci dobrej veci – stromčekom v Tatrách – sa dočítate TU.
Dobré časy, Prešov
Čo by to bolo za moje domovské mesto, keby tu nebol super pivo&burger podnik. Veruže aj tu sú Dobré Časy, aj keď iní tvrdia, že na východe nič nie je. Na parádnej terase v átriu bývalého PKO si posedíte v príjemnej atmosfére s naozaj bohatým výberom pív a výborných burgrov.
Široká ponuka burgrov sa skladá z Beef burgra, burgra s modrým syrom, Chosé Jalapeno (vrátane Extra HOT verzie), Trhaného burgra, Kuracieho burgra a Beyond meat burgra (pre vegetarianov). Hladoši si môžu objednať XXL verziu Beef burgra.
22 druhov remeselného čapovaného piva isto ocení aj ten najsmädnejší pivný nadšenec a ak by sa predsalen málilo, pri bare sa nachádza ešte obrovská chladnička s fľaškovým a plechovkovým pivom, ktorá už nejaký ten čas zásobuje prešovských pivných nadšencov, nakoľko v Prešove už okrem Kauflandu veľa remeselného piva nezoženiete.
Pivovar Hostinec, Košice
Tento známy pivný podnik som v posledných rokoch navštívil už niekoľkokrát a stále som sa výborne najedol a dobre napil. Dokonca mi manažér Marek urobil raz aj privátnu exkurziu a ochutnávku pív priamo z tanku a to bola veru lahôdka.
Špecialitou hostinca, v ktorom sa nachádza aj samotný pivovar a v ktorom sa našiel aj zlatý poklad, sú teda nielen skvelé pivá, ale aj výborná kuchyňa a v nej na výber ramtamtam – 1 burger – Hostinský Hamburger s hovädzím mäsom, cheddarom, tatarkou, BBQ, slaninkou, paradajkou, viedenskou cibuľou a šalátom s kyslou uhorkou. Nie je nutné predstavovať super široké burgrové menu, pretože v tomto prípade ide o celkový zážitok z kombinácie Burger a Pivo.
Tento pivovar je dokonca jeden z mála pivovarov na Slovensku, v ktorom hrá hlavnú úlohu žena – sládka Zuzka. Na pípach nájdete väčšinou ich vlastné pivo, no občas aj nejaké hosťovské.
Tiež si prečítajte: