Degustačná súťaž Slovenská pivná korunka (SPK), ktorej vyhlasovateľom je Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS), dnes štartuje registráciu pre súťažné pivovary. Aktuálny 16. ročník obohatia dve nové súťažné kategórie. Malí aj veľkí výrobcovia pív na Slovensku môžu svoje pivá prihlásiť do 12. apríla 2023, pričom výsledky budú oznámené v máji. Úspech minuloročnej novinky – Festivalu SPK podnietil organizátorov k tomu, aby aj tento rok dali verejnosti príležitosť ochutnať víťazné pivá.
Slovenská pivná korunka je ocenením kvality a oslavou rozmanitosti piva. Zúčastniť sa jej môžu výrobcovia so svojimi pivami vyrábanými na Slovensku. Výnimkou sú nealkoholické pivá a radlery. „Súťaž takéhoto typu je len tak silná ako sektor sám. Tradícia pivovarníctvo na Slovensku je preto veľkou garanciou kvality. Tešíme sa na všetkých pivovarníkov, kvalita slovenských pív rastie, preto veríme, že sa nájde čoraz viac pivovarov, ktoré si budú chcieť zmerať sily s konkurenciou,“ uviedolVladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.
Na Slovensku pôsobí 100 pivovarov a sedem sladovní. Pivovarníctvo a sladovníctvo je tretím najvýznamnejším sektorom slovenského potravinárstva po mäsospracujúcom a mliekarenskom priemysle z hľadiska tržieb. Jeho zaujímavosťou je, že až 95 % zamestnanosti súvisiacej s pivom vzniká mimo samotných pivovarov. Jedno pracovné miesto v pivovare priamo vytvára jedno pracovné miesto v poľnohospodárstve, jedno v maloobchode (retail), dve u dodávateľov a tri v gastro sektore. Je to napríklad dvojnásobne viac oproti automobilkám, kde jedno pracovné miesto u finálneho výrobcu vozidiel vytvorí tri až štyri pracovné miesta. Aj preto záštitu nad podujatím prijalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
NOVINKA: SPK 2023 obohatená o kyslé a pšeničné pivá
Celoslovenská degustačná súťaž Slovenská pivná korunka reflektuje na chute verejnosti, preto sa súťažné kategórie 16. ročníka rozrastú o dve novinky – pšeničné pivá a sour ales (kyslé pivá vrchne kvasené), ktoré si získavajú medzi slovenskými spotrebiteľmi čoraz väčšiu obľubu. „Jedinečnosť piva ako nápoja vychádza nielen z jeho prírodného zloženia, ale aj z rozmanitosti pivných chutí a štýlov.Tento rok môžu pivovary svoju profesionalitu a umenie prezentovať až v dvanástich súťažných kategóriách, od klasických svetlých a tmavých pív, cez ochutené pivá a radlery, až po nefiltrované spodne aj vrchne kvasené pivá a IPA-y,“ doplnil Vladimír Machalík.
Víťazov vyberú odborníci v anonymnej degustácii
Profesionálni a skúsení hodnotitelia s dlhoročnými praktickými skúsenosťami v hodnotení na domácich, ale aj medzinárodných pivných súťažiach opäť tento rok objektívne preveria kvalitu pív v jednotlivých kategóriách. Anonymná degustácia 16. ročníka Slovenskej pivnej korunky sa uskutoční na pôde Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu – Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave, ktorý je spoluorganizátorom a odborným garantom súťaže.
Festival Slovenskej pivnej korunky sa osvedčil
Minulý rok prišli organizátori Slovenskej pivnej korunky s novinkou v podobe festivalu, na ktorom verejnosť mohla ochutnať víťazné pivá. „Nechceme o kvalitnom pive iba hovoriť. Vytvorili sme preto priestor pre pivovary, aby odprezentovali svoju prácu a zároveň získali možnosť spätnej väzby slovenských spotrebiteľov. Dopyt po najlepších slovenských pivách zúčastnených pivovarov prekonal nielen naše, ale aj očakávania pivovarov a patril medzi vôbec najúspešnejšie akcie minuloročnej letnej sezóny. Pivný festival Slovenská pivná korunka 2023 sa uskutoční tesne po oficiálnom vyhlásení víťazov súťaže v Bratislave,“ uzatvára V. Machalík.
Všetky informácie a podmienky súťaže sú k dispozícii na webstránke SZVPS.
Kategórie 16. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka
I. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
II. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
III. Tmavé a polotmavé filtrované pivá
IV. Nealkoholické pivá
V. Pšeničné pivá
VI. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
VII. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
VIII. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo spodne kvasené
IX. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo vrchne kvasené
X. Vrchne kvasené svetlé pivá typu IPA
XI. Sour Ale
XII. Miešané nealkoholické nápoje typu radler
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) spája výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva The Brewers of Europe.
Zdroj: Tlačová správa