Suroviny na výrobu piva: Sládok robí mladinu, kvasinky robia pivo

Zjednodušene povedané – kvasinky papajú cukor a produkujú CO2. Tým dochádza k prekvaseniu cukrov zo sladu na alkohol a zároveň k prirodzenému nasýteniu piva. O tejto surovine si veľa ľudí myslí, že nie je tak podstatná, ako slad a chmeľ, ale opak je pravdou. Kvasinky odvádzajú snáď tu najdôležitejšiu robotu, bez nich by pivko bola len čudná, tichá tekutina. Je to proste tak, sládok robí mladinu, kvasinky robia pivo pivom.

O surovine ako takej

Tak isto ako pri chmeli a slade aj kvasinky delíme na množstvo typov podľa piva, ktoré chceme variť. Jednotlivé druhy kvasiniek pracujú pri rôznych teplotách a prekvášajú pivko na rôzne hodnoty. Najzákladnejšie delenie je na kvasinky vrchného a spodného kvasenia. Vrchné kvasinky sú obľúbené a využívajú sa napr. pri pivkách typu “ALE”, keďže ich pracovná teplota sa hýbe okolo 15-25 stupňov a teda pracujú pri izbovej teplote. Kvasinky spodného kvasenia, ktoré sa používajú pri ležiakoch pracujú pri teplotách okolo 6-8 stupňov a teda na ich správne fungovanie je potrebné chladenie.

Kvasinky pri a po varení piva

Kvasinky sú akýmsi motorom procesu premeny mladiny na pivo (palivom v tejto metafore je práve slad).
Kvasinka, ktorá sa podieľa na tvorbe piva, behom svojho životného cyklu prejde štyrmi štádiami: 1. izolácia, 2. respirácia a rast, 3. kvasenie a 4. zrážanie a sedimentácia. Za istých okolností je možné kvasinky ešte znovu použiť, ale o tom a ďalších detailoch si napíšeme v ďalších článkoch. Poznáme suché a tekuté kvasinky.
Spracoval: Matúš Bíly
Revízie: Ján Staškovič, Marek a Romana (maroma.sk)

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Predošlé
Ďalšie
Close Menu
×
×

Cart