Suroviny na výrobu piva: Kvasinky (1. časť)

Zjednodušene povedané – kvasinky papajú cukor a prdia CO2. Tým dochádza k prekvaseniu cukrov zo sladu na alkohol a zároveň k prirodzenému nasýteniu pivka. O tejto surovine si veľa ľudí myslí, že nie je tak podstatná, ako slad a chmeľ, ale opak je pravdou. Kvasinky odvádzajú snáď tu najdôležitejšiu robotu, bez nich by pivko bola len čudná, tichá tekutina.

O surovine ako takej

Tak isto ako pri chmeli a slade aj kvasinky delíme na množstvo typov podľa pivka, ktoré chceme variť. Jednotlivé druhy pracujú pri rôznych teplotách a prekvášajú pivko na rôzne hodnoty. Najzákladnejšie delenie je na kvasinky vrchného a spodného kvasenia. Vrchné kvasinky sú obľúbené u domovaričov a využívajú sa pri pivkách typu “ALE”, keďže ich pracovná teplota sa hýbe okolo 15-25 stupňov a teda pracujú pri izbovej teplote. Kvasinky spodného kvasenia, ktoré sa používajú pri ležiakoch pracujú pri teplotách okolo 6-8 stupňov a teda na ich správne fungovanie je potrebné chladenie, s čím ma veľa domovaričov problém.

Kvasinky pri resp. po varení piva

Kvasinka, ktorá sa podieľa na tvorbe piva, behom svojho životného cyklu prejde štyrmi štádiami: 1. izolácia, 2. respirácia a rast, 3. kvasenie a 4. zrážanie a sedimentácia. Za istých okolností je možné kvasinky ešte znovu použiť, ale o tom a ďalších detailoch si napíšeme v ďalších častiach.
Spracoval: Matúš Bíly
Revízie: Ján Staškovič, Marek a Romana (maroma.sk)
#kvasinky #maroma #vyrobapiva

"Pivo bez paľenky, vyrucené peňeži"

Fľaškové pivo

Plechovkové pivo

5l Párty súdky

Close Menu
×
×

Cart