S pivom začínal v roku 2010, odvtedy navaril Damián už vyše 30 pív

Kočovný pivovar Damian Gypsy Brewery je osobným projektom Damiána Veisa, ktorý naštartoval v roku 2014 po skúsenostiach s distribúciou remeselného piva.

“Začínal som na jar 2010 dovozom pivných špeciálov a odvtedy sa intenzívne zaoberám s pivom a jeho rozmanitosťou. Po 2 rokoch som začal distribuovať prvé malé (remeselné) pivovary. Postupne som pridával ďalšie a ďalšie až som sa dostal cez kamarátov z legendárneho hostinca Richtár Jakub k prvej kočovnej várke piva. Bola to 500l várka Vianočného Stout-u s vanilkou a škoricou, ktorú som uvaril za pomoci sládkov Petra Chňupu a Martina Lučka v novootvorenom pivovare Jama. 

Mojim prvotným snom bolo vytvoriť tak zaujímavé pivné štýly aké tu vtedy boli veľmi vzácne a v kvalite, ktorá nebola bežná. Od začiatku som si teda stanovil 2 ciele, rozmanitosť a kvalitu.

Za 5 rokov som uvaril cez 30 rôznych pív v takmer tucte malých pivovarov na Slovensku, v Českej republike a Chorvátsku. Moje pivo môžete stabilne ochutnať v Bare Damian na Trenčianskej ul. v bratislavskom Rozadole, ako aj vo vybraných podnikoch s remeselným pivom v Bratislave a iných mestách. 

Najpredávanejšie a jediné celoročne dostupné pivo z môjho portfólia je Damian Protodesinka, ľahký ležiak 10% . Do toho počas roka varím rôzne pivné štýly ktorými sa snažím osloviť širší okruh pivných nadšencov. Výnimočne varím limitované várky veľmi špeciálnych až bláznivých pív. Najčastejšie ide o kyseláče – sour ale (údené, ovocné alebo slané) ako aj silnejšie tmavé pivá.” – dopĺňa Damián.

V Bratislave má na Trenčianskej ulici svoj podnik Damián Beer & Ale, v ktorom máva na výčape aj viac ako 10 rôznych pív zo Slovenska, Čiech a zahraničia. Často u neho nájdete okrem svojich pív aj Wywar, Permon či The Garden.

Portfólio pív – celoročne dostupné:

Damian Protodesinka 10°

ležiak plzenského typu, obsahuje alergén jačmenný slad

PODÁVAŤ: 6-7°C, IBU: 28 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 4,2%, EPM: 10,4% hmot., EBC: 11 (farba svetlá)

dostupné v 0,5l fľašiach 

Túto desinku varím celoročne v pivovare Kamenice nad Lípou, v Česku na Vysočine. Vyznačuje sa veľmi čistou vôňou po žateckom chmele s jemnými tónmi kvasníc. Chuti dominuje stredná horkosť, nižšia sladkosť, chmeľ a sladové tóny s náznakom medu. Primerané nasýtenie, dlhá horká dochuť so stopami orieškov a celková lahodnosť robí tento ležiak veľmi pitelným spoločníkom na dlhé večery. Tajomstvom tohto ležiaku je prídavok špeciálneho belgického sladu.

Damian Citra Lager 11° (kúpiť)

India Pale Lager, obsahuje alergén jačmenný slad

PODÁVAŤ: 6-7°C, IBU: 33 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 4,7%, EPM: 11,2% hmot., EBC: 13 (farba svetlá)

dostupné v 0,5l fľašiach 

Damian Citra Lager je najnovší prírastok do nášho celoročného portfólia. Je to taký konzervatívny špeciál. Spojenie tradičného ležiaku plzenského typu a pív chmelených americkými chmelmi plnými citrusových či  ovocných tónov. 

Recept vychádza z Protodesinky. Pivo je trochu silnejšie, ale hlavne má úplne iné chmelenie. Pri tvorbe receptu som nešetril na obľúbenom chmele citra, ktorý išiel nielen do chmelovaru ale vo veľkom množstve aj na chmelenie za studena „dry hopping“. Pivo tak získalo okrem plného sladového tela aj nádhernú horkosť a arómu pripomínajúcu citrusovú kôru.

Špeciály (môžu, nemusia sa opakovať):

Damian Session IPA 10°

Session India Pale Ale, obsahuje alergény jačmenný slad, ovsený slad a pšenicu.

PODÁVAŤ: 7-8°C, IBU: 35 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 4,0%, EPM: 10,2% hmot., EBC: 11 (farba svetlá)

dostupné v 0,33l plechovkách 

Ľahká verzia štýlu IPA s vysokou pitelnosťou, nízkym percentom alkoholu a nádhernou chmelovou tropickou arómou po melóne a mangu. Je výsledkom mojej spolupráce s chorvátskym pivovarom The Garden Brewery zo Zagrebu.

Damian Pacific Ale 11° (kúpiť)

American Pale Ale, obsahuje alergény jačmenný slad, ovsené vločky a pšeničné vločky.

PODÁVAŤ: 7-10°C, IBU: 36 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 4,0%, EPM: 11,4% hmot., EBC: 18 (farba svetlá)

dostupné v 0,5l flašiach 

Toto je náš American Pale Ale. Citrusová aróma pochádzajúca z chmelov Pacifica, Cascade, Galaxy a Citra podporená stredne plným telom. To je tvorené 5 druhmi jačmenného sladu, ovsenými vločkami a pšeničným sladom.

Damian Coffee Ale 12°

Coffee American Pale Ale, obsahuje alergén jačmenný slad.

PODÁVAŤ: 6-7°C, IBU: 40 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 5,4%, EPM: 12,4% hmot., EBC: 22 (farba polotmavá)

dostupné v 0,33l fľašiach 

Toto pivo vzniklo ako kooperácia s bratislavskou pražiarňou kávy Goriffee. Na 1000l piva som použil 13kg light roast rwandsekj kávy Muyongwe, ktorá po vykvasení a odležaní základu (APA) bol pridaná na 48hod. infúziu. Výsledné pivo je polotmavé s výraznou kyslasto ovocno-kávovou chuťou. Pražený tóny sú v úzadí.

Damian New England IPA 15°

New England India Pale Ale, obsahuje alergény jačmenný slad, pšeničný slad, ovsené vločky.

PODÁVAŤ: 7-8°C, IBU: 34 (horkosť stredná), ALC.VOL.: 6,1%, EPM: 15% hmot., EBC: 14 (farba polotmavá)

dostupné v 0,5l fľašiach

Štýl New England IPA sa vyznačuje nižšou horkosťou v pomere k použitému množstvu chmeľu ako tradičná IPA. Chmeľ sa pridáva neskôr a sladine odovzdáva viac aromatických látok ako horkosti. Taká je aj moja NEIPA. Tóny pomaranču, tropického ovocia, borovice a citrusovej kôry podporené strednou horkosťou a sladovým telom.

Damian San Francisco Strong Ale 17°

Session India Pale Ale, obsahuje alergény jačmenný slad, ovsený slad a pšenicu.

PODÁVAŤ: 10-12°C, IBU: 60 (horkosť vyššia), ALC.VOL.: 7,6%, EPM: 17% hmot., EBC: 26 (farba polotmavá)

dostupné v 0,5l fľašiach 

Môj najsilnejší kúsok, ktorý som kedy uvaril. Plné a silné telo, polotmavá takmer olejnatá tekutina, živicovo citrusová aróma. Chuť prezretých hrozienok, sladu, karamelu,  červeného ovocia a borovicovo citrusových tónov. Dlhá horká dochuť.

Limitovaná rada (jednorazové ultra-špeciály v limitovanom množstve):

Damian Sour Grape Ale – Rizling, pulp aged (kúpiť)

Sour/ Wild Ale, obsahuje alergény jačmenný slad.

PODÁVAŤ: 10-13°C, IBU: 5 (horkosť veľmi nízka), ALC.VOL.: 7,2%, EPM: 15% hmot., EBC: 5 (farba svetlá)

dostupné v 0,33l fľašiach 

Kyseláč do ktorého sme pridali hroznovú šťavu z nestriekaného Rizlingu Rýnskeho od vinára Braňa Bahnu zo Svätého Jura. Po primárnej fermentácií sme nechali mladé pivo ležať na šupkách z tohto hrozna. Vzniklo z toho veľmi zaujímavé-pivno vínne spojenie. Ľahko až stredne kyselkavé, ovocné a hlavne silné, tak ako sa na zimný špeciál patrí.

Pivá od pivovaru Damian Gypsy Brewery nájdete v našom e-shope TU.

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart