V rámci rubriky článkov “Najprv túra, potom pivo” som sa tentokrát vybral aj s rodinou na Spišský hrad, ktorý sa nachádza po trase do môjho rodného Prešova. Vďaka Craft Beer Gadžo som objavil novinku na trhu s remeselným pivom a rozhodol som sa spojiť príjemné s užitočným. Pod Spišským hradom sa totiž v Spišskom podhradí nachádza “craftbeer” reštaurácia U Spišských Bratríkov, v ktorej čapujú a predávajú pivo “Spišský hrad APA 13°” z dielne kočovného pivovaru Villa Saxorum.
Spomínaná kontroverzia spočíva v samotnom pive a jeho dizajne. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.
Začnem tou turistickou časťou článku, aby sme aj tu zachovali správne poradie. Cesta z Trnavy nebola moc príjemná, lebo keď sa 5 ľudí tlačí v menšom aute, celú cestu myslí na jej záver. Kolona pred Ružomberkom to celé ešte zhoršila a keď na diaľnici pri Liptovskom Mikuláši začalo pršať a schyľovalo sa ku búrke, tak sme mali obavy, či sa vôbec na Spišský hrad ešte dostaneme. Našťastie za Levočou postupne vyšlo slnko a opäť sa teploty vyšplhali nad 30°C. Pod hradom nás už čakal môj tato, ktorý sa tešil na svoje vnučky a netradične aj na svoju prvú návštevu tohto hradu.
Ak idete na Spišský hrad, máte v podstate 2 možnosti ako sa tam dostať. Jednou je túra zo Spišského podhradia, kedy sa dostanete výstupom z mesta rovno na nádvorie hradu, kde je veľký trávnatý priestor, z ktorého vedie potom cesta ku hradbám. To môže trvať max hodinu, podľa zvoleného tempa. Kade tade sa tam vyskytujú na hradnom nádvorí sysle, čiže deti si hneď v úvode prídu na svoje. Druhou možnosťou je ísť autom okolo hradu a zaparkovať auto na veľkom bezplatnom parkovisku z druhej strany. Odtiaľ je to už iba zhruba 10 minút na hrad.
Vstupné na hrad je pre dospelého 8 euro, deti do 6 rokov to majú zdarma. Rodinný lístok stojí 19 eur a vstupenka na hlavnú vežu stojí po 1 euro navyše. Na hlavnom hradnom nádvorí sa môžete osviežiť v bufete alebo v reštaurácii s grilom. Čapuje sa 12-ka z dielne pardubického pivovaru, čo ma moc nepotešilo, nakoľko som dúfal, že tam nájdem čapovaný Spišský hrad APA. V hradnom bufete mali na predaj iba darčekové balenie tohto piva, ktoré spolu s drahým pohárom a podpivníkom stojí až 17 eur. Spolu s týmto sa dá kúpiť aj “značková” plechovka desiatky s dizajnom Spišského hradu, čo však nedoporučujem, nakoľko ide o bežné pričom dosť drahé pivo (2,50 eur za plechovku).
Samotný hrad je dosť výrazne rekonštruovaný a pripravený pre turistov. Nachádza sa tam niekoľko miestností, vrátane hradnej kuchyne, kúpeľne a obľúbenej mučiarne či miestnosť s rôznymi typmi zbraní a múzeum, kde je aj napr. veľké delo. Odporúčam aj výstup na hradnú vežu, na vrch ktorej vedie úzke schodisko. Ak ste klaustrofobici, tak tam radšej nelezte, ale výhľad zhora stojí fakt za to. Jediné, čo ma na Spišskom hrade trošku štvalo, boli kĺzke kamenné cesty. Veľké okruhliaky pri nevhodne zvolenej obuvi sú dosť šmýkľavé, podobne aj schodisko na vežu. Na hrade sa organizujú komentované prehliadky, ale vďaka mobilnej aplikácii si môžete prehliadku s komentovaním vypočúť aj sami vlastným tempom. Môžete si stiahnuť v Google Play TU a v Apple TU.
Kde si dáte čapovaný Spišský hrad?
V Spišskom podhradí sa nachádza už spomínaná “craftbeer” reštaurácia U Spišských Bratríkov, ktorá ponúka veľmi príjemné posedenie vonku aj vnútri, vrátane vnútorného dvora. Vnútri sa dá kúpiť pivo Spišský hrad okrem darčekového balenia aj samostatne. Jedna fľaša stojí 2,90 eur a v ponuke sú aj 2 rôzne poháre (na stopke a krígel), ktorých cena je však dosť “turistická”. Z jedál odporúčame výborné burgre, ako aj napr. hranolčeky s vlastnou chilli omáčkou.
Čo na samotné pivo hovoria iní?
Moje očakávania rástli spolu s tým, čo som si o pive prečítal ešte pred návštevou. Zhodnotili ho v podstate východniari, keďže majú k nemu geograficky najbližšie a dostalo sa im do rúk skôr. Najprv úplne prvý Craft Beer Gadžo a potom pivo zhodnotili Peťo Bognár alias Bobo z Kamnapivo.sk a Adrik z Pivná turistika.
Keď dával Craft Beer Gadžo príspevok na Instagram o tomto pive, hovoril som si, že to pivo bude isto fajn, lebo keby nebolo, tak to Gadžo patrične a ako vždy otvorene pokritizuje (túto otvorenosť mu kvitujem). Chuťovo pivo zhodnotil tak, že mu chutilo. Podobne ako iní sa vyjadril, že pivo je mimo štýl. “Tretí šok prišiel, keď som na etikete zbadal, že Štefan je uvedený ako, citujem, “majster sládok” “- uvádza v príspevku na Instagrame s dovetkom, že je to asi nejaký humoru.
Bobo s Adrikom zhodnotili pivo len nedávno, t.j. v pondelok 21.6. a článok bol publikovaný v stredu. “Za mňa úplne mimo štýl. Pri American Pale Ale by som čakal aspoň nejakú vyrovnanosť medzi sladovou a chmeľovou zložkou so sviežim nádychom citrusového alebo tropického ovocia. Neviem, čo má byť na tejto karamelovo – neprekvasenej tekutine božské. Ja som ju nedopil. A to sa ešte môžeme začať baviť o premrštenej cene za takýto produkt.” – dodal v celkovom zhodnotení Adrik. Bobo pivo zhodnotil takto: “Skôr priemerný amber ale, ktorý sa dá celkom vypiť, ale má rad technologických zaváhaní vo vzťahu k deklarovanému štýlu, ktoré bežnému konzumentovi nič nehovoria, pijú čo dostanú a nič iné, ako cenu, neriešia (mimochodom čapované 0.5l v podniku 2.40€). Základým problémov je niekoľko popísaných viacero menších/stredných chýb, ktoré tu vôbec nemajú čo hľadať (diacetyl, acetaldehyd, citeľnejšia miera chuti karamelu), resp. nízka hladina pocitu prítomnosti chmeľovej vône amerických odrôd chmeľu, nie celkom vyvážená chmeľová (nižšia intenzita vo vôni a naopak drsnejší charakter v chuti) a sladová zložka (otázka skladby sypania, množstva a odrôd sladov), v neposlednom rade venovať vyššiu pozornosť kondícii kvasiniek a priebehu fermentácie. Ako prvotina kočovného pivovaru to nie je vyslovene problematický ejl s neprekonateľnými chybami, len je potrebné dodržať a poznať určité a jasné pravidlá, špecifikácie štýlu, v tomto prípade APA.”
Moje očakávania sa po týchto hodnoteniach dosť jasne nastavili a dúfal som, že po ochutnaní neostanem v nepríjemnom šoku.
Zdroj článkov a príspevkov: Pivná Turistika – Adrik, Kamnapivo.sk – Peťo Bognár a Craft Beer Gadžo
Pomerne búrlivá diskusia sa však strhla vo facebookovej skupine Bratstvo pípy (priamy odkaz na post a diskusiu), na ktorú som dal výzvu, že kto by mal záujem o pivo, rád donesiem smer západ. Nebudem z diskusie nič citovať, lebo tam bolo toho veľa, no v podstate sa diskusie točili okolo 3 tém: 1. ceny darčekového balenia piva, ktoré kvôli poháru stojí až 17 eur, 2. etikety piva a 3. kvality piva skrz vyššie spomínané hodnotenia. Je podľa mňa super, že existuje priestor, kde si fanúšikovia piva vedia zdieľať svoje názory a je podľa mňa dôležité, aby všetky pivovary, sládkovia či majitelia podnikov brali všetky tieto komentáre s patričnou dávkou sebareflexie a pokory. Len otvorená diskusia posunie kategóriu správnym smerom. Som však rád, že moja výzva našla aspoň 3 ďalších fajnšmekrov, ktorí radi pivo ochutnajú a ja cestou z Prešova zájdem ku “bratríkom” teda ešte po pár pív. Viac hláv, viac názorov. Keby každý väčší slovenský hrad mal takéto svoje vlastné pivo, bolo by super, nie? Ja osobne tieto stredoveké miesta zbožňujem (aj keď škoda, že som vo väčšine prípadov šoférom).
Aké je moje zhodnotenie?
Pre moje zhodnotenie piva som sa rozhodol zájsť do “craftbeer” reštaurácie U Spišských Bratríkov v Spišskom podhradí, ktorá je domovským stánkom samotného sládka kočovného pivovaru Villa Saxorum – Štefana Ondika. Mali sme sa čas chvíľu porozprávať, ale nakoľko pripravoval so svojimi kolegyňami akciu pre pani učiteľky, nebolo dosť času prejsť si dostatok detailov ohľadom piva. Ja som však mal možnosť ochutnať pivo v čapovanej verzii a vziať si na domov aj fľaškové. Štefanovi som zvestoval aj informácie o tom, že pivo bolo zhodnotené Gadžom, Bobom a Adrikom a s odporúčaním si tieto recenzie dôsledne prečítať a vziať k srdcu ich slová som sa podujal ísť ochutnať pivo.
Čapované pivo – z môjho pohľadu fajn piteľné pivo, ktoré však vyskakuje z rámcu pivného štýlu “APA” . Táto čapovaná verzia piva mi skôr pripomína pivný štýl ESB (Extra Special Bitter) a to hlavne svojou špecifickou horkosťou a tým, že pôsobí trochu trpko, drsne. Inak pivo malo krásnu farbu, hustú penu, sladovo-karamelovú vôňu. Ako som hovoril aj Štefanovi, pivo bolo podľa mňa málo vychladené a tak som odporúčal ísť na výčape dole s teplotou o aspoň 2 stupne. Faktom je, že svoje vlastné nepasterizované pivo nedrží v reštaurácii v chlade, ale čapuje ho chladičom, čo podľa mňa nie je správne a odporúčam si zaobstarať barový chladiaci box na kegy. Ako šofér som si mohol dať tak zhruba 1 dcl piva, čo mohlo trošku znehodnotiť môj pohľad na pivo. Predsa len po pollitri a pri väčšom kľude sa pivo lepšie hodnotí.
Fľaškové pivo – túto viac vychladenú verziu som si doma snáď ešte viac užil ako čapáka. Chuťovo mali dosť podobné profily, ale akosi pôsobilo príjemnejšie. Je to možno aj tým, že keg U Spišských bratríkov už bol zľahka chytený teplotami, ktoré boli v poslednej dobe dosť vysoké (ale toto je len odhad, lebo neviem ako dlho tam ten keg mali). Na pive nepociťujem žiadne vady, o ktorých písal Bobo s Adrikom. Domnievam sa, že nimi degustované fľašky mohli byť ovplyvnené zlým skladovaním resp. zlým fľaškovaním.
A čo sa týka etikety, podľa môjho názoru niekedy menej je viac a hlavne sa etiketa náramne podobá na etiketu známeho nemeckého pivovaru Aecht Schlenkerla. Určite však toto pivo viac symbolizuje Spišský hrad ako plechovkové “značkové” 10 stupňové pasterizované pivo, ktoré sa predáva na hrade a pochádza z výroby pivovaru v Nymburku pod záštitou distribútora WRC SR s.r.o.
“Etiketka je parádna, pôsobí na mňa však, spolu s názvom, pomerne suvenírovo. Aj keď to určite znie zvláštne, ejl amerického typu s názvom Spišský Hrad” – uvádza Craft Beer Gadžo na Instagrame a ja len dodám, že má pravdu, podobne ako ostatní vo facebookovej skupine Bratstvo pípy, že to pôsobí príliš gýčovo.