Braňo pre svoj domáci pivovar Lindenbach využíva najnetradičnejšie miesto v domácnosti

V dnešnom článku sa pozrieme bližšie na domáci pivovar LINDENBACH a Braňa alias Shakesbeer.sk, ktorý za pivovarom stojí. Ako sme už písali v predošlom článku (link TU), tento nový názov vznikol premenovaním pôvodného Beerokrat. Braňo v krátkom rozhovore prezradil, aké boli jeho začiatky.

Ako to vlastne celé vypálilo?

Pivo je mojím obľúbeným nápojom už od mojej nepamäti, tak ako určite aj mnohých z Vás. Začalo to jeho popíjaním v rannej dospelosti, keď dostávalo prednosť pred inými opojnými nápojmi a akosi mi prirástlo k srdcu. Aj výber bol pomerne pestrý, veď pivovarmi sa to v bývalom Československu len tak hemžilo. O tom to ale nie je.

Ležiaky, výčapné desiatky, dáke čierne… No a tu to začína škrípať. Boli lepšie, boli horšie, ale v podstate boli rovnaké (štamgasti, len ma prosím neukameňujte). Na jednej strane Plzeň a na druhej Horden. A do toho ešte prišli veľké privatizácie (že pán Konárik?), nadnárodné spoločnosti, čo pohltili väčšinu pivovarov, a celé to zrazu išlo do péčka. Hlavne kvalitou. A o tomto to je!

Kedy prišla zmena a záujem byť súčasťou pivnej remeselnej scény?

No asi v roku 2018 som začal vnímať prienik „iných” pív na náš trh, a tiež vznik domácich malých pivovarov, ktoré začali variť pivo doslova na kolene (časom sa poniektoré aj rozmohli), ale o to s väčším zanietením a láskou, a zrazu tu bola škála doposiaľ nepoznaných vôní, chutí, horkostí, farieb, a moje pivné obzory začali naberať iné kontúry. Už tu neboli len spodne kvasené pivá, ale aj vrchne kvasené, slabšie, silnejšie, už sa zrazu pivo nerobilo iba z vody, základného sladu a chmeľu, ale sládkovia začali experimentovať s ingredienciami, a pivá zrazu dostali iný rozmer. Tak som prestal pivo piť (veď za 30 rokov som ho voľačo popil) a začal som ho degustovať, alebo ak chcete objavovať.

Ako vznikla myšlienka pivného profilu Shakesbeer.sk?

Od roku 2019 som si toto pivné objavovanie začal aj zaznamenávať v instagramovom projekte @shakesbeer.sk, ktorý stále žijem. Začal som navštevovať pivotéky, ktoré tu začali vyrastať ako huby po daždi, remeselné pivovary, začal som si pivá fotografovať a písať k nim moje subjektívne pocity a hodnotenia. Začal som komunikovať a vymieňať si názory s komunitou podobne zmýšľajúcich nadšencov, s pivovarmi, navštevovať rôzne pivné festivaly a koštovky, až som sa dostal do povedomia tejto obce, a bol som zainteresovanými označený za jedného z beerfluencerov (rozdiel voči influencerom opísal pekne a trefne webový portál Živé pivo, alebo Braňo z Pivovaru U Ábela na ich webe).

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Shakesbeer (@shakesbeer.sk)

Takze najprv pivný nadšenec, potom pivný blog a tak varenie? Čo bol prvý impulz?

Ani neviem ako vo mne skrsla myšlienka, keď už o tých pivách toľko viem, že by som mohol pivo skúsiť aj vyrobiť. Našťastie máme Ježiška, ktorý mi priniesol (najskôr) základnú sadu na výrobu domáceho piva z mladinových koncentrátov. Pekný pocit, pivo sa podarilo, ale už vopred bolo dané, teda som jeho chuť a charakter žiadnym zásadným spôsobom neovplyvnil. Pochopil som však, že varenie piva ma bude napĺňať, a treba sa pohnúť ďalej. A Ježiško, ako je známe, sa k nám vracia každý rok, takže druhýkrát mi už priniesol tzv. All in One pivovar, kde už môžem variť pivo zo základných surovín, a teda úplne dokážem ovplyvniť jeho chuť aj charakter. Som ním nadšený. Ten pocit, keď prechádzam celým tým procesom je neopísateľný. Človek sa inak chová aj k pivu, keď už je v pohári. Toto ma napĺňa. Takže venujem tomu energiu, čas, chuť a peniaze, chcem to robiť poctivo a dobre. Veľa čítam, vzdelávam sa (zatiaľ samouk, ale keby dačo, už viem kde sa dá vyučiť pivovarníctvo). Mám šťastie, že aj moja láska má pre to pochopenie (aspoň dúfam) a podporuje ma, za čo jej patrí obrovské Ďakujem!

Kde teda varíš? Je to ako tradične doma v kuchyni?

Zatiaľ varím doma v kúpeľni, no čo ti poviem, nie je to ono, ale chystám sa na jar na chalupe prerobiť hospodársku budovu na domáci pivovar, a potom už to bude fajn (viac o projekte prerábky čítaj TU).

A ktovie, ako sa hovorí: „Od šporáku (možno) až k vlastnému pivovaru… Tak to som ja. Braňo, alias Shakesbeer.sk, alias Pivovar Lindenbach.

V budúcnosti by sme radi podporili aktivitu takýchto domácich pivovarov zavedením sekcie “Domáce pivovary”, nakoľko podobných pivných počinov na Slovensku rastie a práve tí najšikovnejší a najodhodlanejší domáci “sládkovia” sa časom premenia na oficiálnych sládkov svojich vlastných remeselných pivovarov. Všetkým v tejto pivnej vášni držíme prsty.

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení: 2

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart