Deň hamburgerov oslávte po svojom, no určite ho zapite živým pivom

Každý rok 28. mája oslavujú Američania deň svojho najikonickejšieho jedla – Národný Deň Burgrov. Američania zjedia ročne viac ako 50 miliárd burgrov, čo je slušným základom preto, aby tento špeciálny sendvič patrične oslávili. Pôvodne z nemeckého Hamburgu sa burger ako ho poznáme dnes usídlil v Seymoure (štát Wisconsin), do mesta, ktoré je doteraz známe svojou vášňou pre hamburger. Deň burgrov však slavíme aj na Slovensku a my vám poradíme, kam na dobrý burger a pivo vyraziť.

Počas výletu na Oravu nezabudnite zájsť v Námestove do Bistro Bar Marina na poctivý burger a remeselné pivo

Krátko z histórie burgru

Poďme teda ku burgeru samotnému. Upečená žemľa, placka mäsa, horčica, kečup, cibuľa, nakladané uhorky, prípadne syr. Jednoduché, lacné a chutné jedlo, za ktorým však stojí uchovaná aj keď trochu neistá história. Všetkým je na prvé počutie jasné, že hamburger pochádza práve z mesta na severe Nemecka. Ľudia jedli upečené mäso na chlebe však po stáročia, ale asociácia prislúchajúca mestu Hamburg siaha do roku 1758 a spája sa s receptom na “Hamburgskú klobásu”. Iní zas tvrdia, že pôvod siaha ku lodnej dopravnej spoločnosti Hamburg America Line, ktorá servírovala cestujúcim podobné sendviče v rokoch okolo 1800. Až do tohto obdobia to bolo ešte ako tak jasné. Neskôr však veľké množstvo bufetov a reštaurácií v Spojených štátoch začalo tvrdiť, že práve oni majú podiel na vývoji burgru.

V každom prípade panuje isté presvedčenie medzi historikmi, že samotnú popularitu získal až v roku 1904 na Svetovej výstave v St. Louis, tej istej výstave, kde sa preslávil aj napríklad kornútok od zmrzliny. Koniec koncov je dôležité to, že sa z tohto jedla stalo jedlo známe po celom svete od Texasu až po Thajsko, môže sa robiť v lacnej verzii za dolár až po burger z tých najlepších ingrediencií za stovky dolárov. Už v akejkoľvek forme, urobte si v tento deň skvelý burger doma na grile alebo zájdite do jednej z overených reštaurácii na výborný burger a čapované pivo (16 tipov kam vyraziť na výborný burger a remeselné pivo).

Kvalitné mäso je základ

Mleté hovädzie či bravčové mäso zo supermarketu je možno rýchlou lacnou voľbou, ak chcete však dosiahnuť dokonalú chuť mäsa, musíte na to ísť inak. Výber mäsa je totižto základ dobrého burgra – kvôli chuti a konzistencii. Ak zájdete ku poctivému mäsiarovi a kúpite si mäso, pomeľte si ho doma v pomere 80% mäso a 20% tuk. Dôležitá je aj správna teplota pri opracovaní mäsa. Aby ste ho vedeli dobre vytvarovať, je dôležité to robiť hneď po vybratí z chladničky. Inak vám tuk z mäsa ostane na rukách a miske a verte, že ten tuk potom mäsu bude chýbať, najmä v celkovej chuti.

Pred grilovaním urobte do mäsa prstom v strede menšiu dieru, resp. priehlbeninu, aby sa burger pri grilovani nezmenšoval a udržal chute v strede placky. Na začiatku grilovania mäso mierne pritlačte na gril. Nezabudnite, že správne sa mäso na grile otáča iba jedenkrát a to v strede grilovania. Kraje budú trošku pripečené, vnútro trošku surové, šťavy sa tak dobre udržia v placke.

Domáca žemľa tvorí veľkú časť prvého dojmu

Pre najlepší burger je super použiť domácu žemľu. Ak sa na upečenie vlastnej žemle necitíte, skúste urobiť maximum z toho, čo zoženiete v obchode. Ideálne na hamburger je tzv. briožka, čiže trošku tvrdé, maslové, hnedasté a lesklé pečivo. V domácom prostredí použite elektrickú rúru a žemľu v celku zapečte, no predtým povrch potrite buď vodou alebo niečim zaujímavým – nebojte sa experimentovat – môže to byť roztopené maslo, olivový olej ale aj napr. cesnakový olej. Na povrch môžete prípadne nasypať sezam alebo chia semienka. Kreativite sa mädze nekladú, preto pri príprave domácich žemlí skúste použiť živé pivo namiesto vody. Podobne sa dá pripraviť aj pizzové cesto, tak prečo nie žemľa? Tá pravá “vrchne kvasená” pivná žemľa.

Po upečení alebo zapečení žemle v rúre ju rozrežte na polovicu a spodok potrite maslom a ugrilujte (vrch môžete s maslom alebo bez masla). Žemľa bude tak chrumkavá z oboch strán a vrch žemle bude krásne lesklý a zafarbený.

Burger a pivo vo Vysokých Tatrách? Jednoznačne Dobré Časy Starý Smokovec

Vlastná omáčka celému burgru pomáha určiť chuťový smer

S omáčkou na burger sa môžete pohrať. Jednak je vhodné dať jeden typ omáčky na spodnú žemle pred tým, než na ňu položíte mäso a jednak je dobré dať inú omáčku aj na vrch zeleninovej či inej oblohy, na ktorú sa nalepí vrchná žemľa. Oboje skúste chuťovo kombinovať či už s mäsom alebo oblohou.

Omáčku je fajn pripraviť vopred a nechať zachladiť pred podávaním, ale nemusíte to robiť, lebo vo finále sa aj tak zohreje od mäsa a žemle). Čo sa týka typu a surovín na prípravu omáčky – tu sa naozaj dá vyhrať a urobiť každý burger stále s inou. Jednými z najobľúbenejších sú samozrejme BBQ, majonézová či pikantná omáčka.

V Piešťanoch jednoznačne nezabudnite navštíviť ŽiWELL Kursalon a dať si parádny hamburger s pivom – najlepšie je zájsť v utorok, kedy máte na výber výborné pivné a burger špeciály

Na záver ešte pár zaujímavých čísiel zo Spojených štátov v súvislosti s burgrom

TOP 5  amerických miest, kde najviac obľubujú hamburger:

  1. Seattle
  2. Philadelphia
  3. Boston
  4. Baltimore
  5. Miami
Super pivo a burger špeciály nájdete v trnavskom Merkur Pube

Pár záujímavých faktov:

1921 – vznikla najstaršia sieť bufetov s burgrami White Castle

49 centov – cena, za ktorú sa prvýkrát predával Big Mac v McDonalde

50 miliárd – odhadované množstvo zjedených burgrov v USA ročne

4 – priemerný počet zjedených burgrov každým Američanom za týždeň

60% – priemerné hamburgerov na všetkých zjedených sendvičoch v USA

2,014 libier – váha najväčšieho hamburgeru na svete – v Black Bear Resort Casion v Minnesote

10 stôp – priemer najväčšieho burgru na svete

75 – počet Big Macov predaných každú minútu

zdroj: https://nationaltoday.com/national-hamburger-day/

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart