Je mi česť predstaviť vám nového sládka, ktorý začína v Žiline a na Slovensku novú pivnú Revolúciu. Braňo Lipai zakladá nový kočovný pivovar Revolucionár a odpovedal mi na 5 úvodných otázok o tom, kto je, čo je a čomu sa bude venovať.
Za kočovným pivovarom Revolucionár stojí Branislav Lipai, milovník skvelého remeselného piva a aktuálny majiteľ prevádzky Beer Station Žilina a Hill Pub.
Akým pivám sa chce pivovar prioritne v produkcii venovať? (aké sú plány na 1. rok?)
Prioritne sa chcem venovať vrchne kvaseným pivám. V prvom roku pre zákazníkov pripravujem edíciu pív, ktoré budú niesť názvy rôznych revolucionárov a pivo bude pripomínať krajinu, z ktorej daný revolucionár pochádza. Napr. jedným z plánovaných pív bude aj údený baltický Porter ktorý bude cítiť po kvalitných kubánskych cigárach a tabaku a samozrejme s rumovým zakončením. Bude pomenované po ikone revolucionárov – Chegevarovi. Našim prvým pivom je “Revolúcia”, ktorá to všetko štartuje. Revolúcia pre mňa predstavuje čerstvý závan zmeny, ktoré craftové pivá ako také na pivnú scénu prinášajú. Keď som objavil craftové pivá, bolo to ako objaviť novú lásku. Musím povedať, že aj ľudia v craftovom svete sú rovnako osviežujúci a správni ako pivá, ktoré varia.
Kde sa pivo varí (teraz a do budúcna)? Aké pivá sládek už navaril napr. v domácom prostredí?
Prvá várka sa varila v pivovare Vŕšky II na Vlčincoch v Žiline za odborného dohľadu Viliama Hujíka ml. Samozrejme musím poďakovať aj Jarovi Harvankovi a Mišovi Sanitrovi (Beer Division) za pomoc a rady v začiatkoch. Homebrewerská komunita zo Žiliny mi tiež poskytla v začiatkoch vzácne informácie. Varil som prevažne IPY a hral som sa hlavne s receptom, kým som sa nedopracoval ku konečnému výsledku, s ktorým som bol spokojný. Bolo aj niekoľko pokusov s belgickým tripplom, ale aj ražný pale ale. Práve v tejto chvíli mi doma kvasí split batch tmavé pivká, jedno zakvasené ako Belgian dark ALE a druhé ako IPA a bude aj chmelené za studena. Stale experimentujem a skúšam nové veci. Tá “revolúcia” je aj v tom, že človek sa nemusí vždy držať nejakých štandardov a to pivo v konečnom dôsledku bude skvelé a ľudia ho budú mať radi.
Aké bude pivo z prvej várky?
Moje prvé pivo “Revolúcia” je IPA, 16°, použil som chmele Target, Chinook a Mosaic, takže v chuti rozoznať vyššiu horkosť, sviežosť citrusov, jemne ihličie a záver mne pripomína broskyňový kompót 🙂 Toto pivo už overili moji stáli zákazníci z Beer Station. Jedno z ďalších pív bude APA s menom Cochise, čo bol apačský náčelník, ktorý viedol povstanie proti nadvláde vlády Spojených štátov v roku 1861. Za každým pivom sa bude skrývať príbeh.
Kde sa bude pivo predávať?
Pivko bude dostupné predovšetkým lokálne v Žiline a okolí v prvých mesiacoch, ale samozrejme ho uvidíte na všetkých prevádzkach Beer Station po Slovensku. V Žiline bude pivo dostupné v Post Cafe na Vlčincoch a v centre Žiliny u Pána Wafličku a samozrejme v Tescu v žilinskom Beer Station. Pivo plánujem okrem sudového ponúkať aj v plechovkách a flaškách a dostupné bude v polovici februára.