3 dôvody prečo milujeme remeselné pivo a to aj doma

Je tomu už takmer 3 roky, čo som sa prvýkrát zastavil pri pivnej stanici v OC Galéria na Zlatých Pieskoch v Bratislave. Stál som pri pokladni v Tescu a zbadal som malú prevádzku – 6m štvorcových, kde boli krásne pivné kobry, usmiaty personál a TV, na ktorej viselo akési nápojové menu. Zobral som si domov asi 3-4 remeselné pivá, o ktorých mladý chalan hovoril mojou rečou. Hovoril, že pivo je živé, lebo má všetky živiny, vitamíny a minerálne látky, ktoré poctivé pivo má mať. Neohúril ma však on. Ohúrilo ma to pivo, ktoré som si doma otvoril a s nadšením vychutnal. Chutilo naozaj akoby mi ho práve načapovali v krčme. Zážitok bol tak silný, že som neváhal a konal.

Až doma som pochopil, že menej je viac. Aj o tom chalan hovoril. Uvedomil som si, že vzniká silný vzťah ku niečomu, čo sa však okolo mňa obšmietalo už istý čas. Za vysokoškolských čias som zvykol chodiť s kamarátmi na najlepšie pivo v Košiciach – asi je jasné, že hovorím o Goleme. V Prahe som neskôr s kolegom a dobrým priateľom zašiel na Californiu do Kulového blesku a vždy som na firemných akciách vyhľadával možnosti ako si dať poctivé pivo. Asi najviac v pamäti mi utkvela firemná akcia v českom Kurdejove, kde sme si mohli vybrať buď vinársku somelierskú show vo vinnej pivničke alebo prehliadku hotelového pivovaru. Samozrejme vtedy vyhral pivovar a na neďaleký kopec ešte veľa kolegov spomínalo (aka šialený nočný výlet). Nuž boli to zlaté časy.

Zážitky s remeselným pivom

S remeselným pivom sa mi stále spájajú tie najkrajšie zážitky. Som si istý, že to je u každého z vás. Kto si už len pamätá na zážitky pri bažantoch, či keltoch. Zážitok, že po 10-ich keltoch som si jebol 5 tak úžasných borovičiek, že som vyvádzal, to nie je ten pravý zážitok. Keď sa však okrem iného počas “pijačky” rozpráva partia o tom, že hentá IPA jaka skvelá a hentá APA jaká ovocná a tento pivovar už nevarí tak dobre, lebo sládok sa prepil a že v hentom meste to s pivom ožilo. To sú proste debaty, ktoré z pitia robia kultúru. Hádky o tom, ktorý pohár použiť na ktoré pivo, alebo kerý chmeľ je lepší a chutnejší, či v ktorej double ipe cítiť alkohol viac a v ktorej menej, to už je teda výborný dôvod na konštruktívnu debatu, kde má váš vždy múdry kámoš zas a znova pravdu, no vám to je jedno, lebo ste kámoši. Jednoducho kecáte, predvádzate sa a zrazu si po 4 ipach o sile 6-7% alkoholu uvedomíte, že už máte lignuté a vtedy príde kámoš s úžasnou myšlienkou nosovej hry, kde ak niekto povie “nos na stul”, tak vsetci musia dat nos na stôl (čítaj so záhorackým pochopením). A “výčapný” nosí na stúl. Čas beží a vy si ozaj neuvedomíte, že večer sa neposúva čas smerom dozadu. Proste je o čom rozprávať, piť stačí menej a efekt je rovnaký. Cena rovnaká a to platí aj na doma. Prv sa zdá, že pív na párty máte málo, no nie ste ani v polovici spotreby nakúpeného piva a už má každý “nakúpené”.

Živé pivo dáva energiu, buduje komunity a zvyšuje motiváciu či kreativitu

Pred takmer 2,5 rokmi sme založili v Trnave svoju prvú pivnú stanicu a do roka sme otvorili ďalších 5. Tak nás ohúrilo remeselné pivo, že sme neváhali a otvárali ďalšie prevádzky po Slovensku, aby viac a viac ľudí v čo najširšom regióne Slovenska pilo poctivé pivo. Pamätám si v Trnave, že po 4 dňoch prípravy pivnej stanice v garáži som strávil 12 dní na prevádzke po 12 hodín. Ku tomu som od rána zabezpečoval zásoby a po večeroch po 22:00 ešte vyhodnocoval predaje a pripravoval objednávky. Nepomohol mi ani redbull, ani káva. Pomohlo mi samotné nachmelené pivo pred spaním a energia a radosť od ľudí – trnavských zákazníkov, ktorí sa pri nás zastavali a boli tak isto ohúrení ako som bol ja na Zlatých Pieskoch. Som nesmierne šťastný, že doteraz ku nám chodia po pivo mnohí tí, ktorí sa nás všimli v 1. týždni po otvorení. Vybudovali sme si skvelé priateľské vzťahy. Ja osobne som bol o to radšej, keďže som v Trnave takmer nikoho nepoznal. Teraz sa v Trnave cítim ako doma. Bývam tu 3. rok, mám tu rodinu, kamarátov, známosti. To všetko vďaka remeselnému pivu. Živému pivu, ktoré spája.

“Viacero pivečiek z aktuálnej ponuky som si nechal načapovať už viackrát (prevádzka Tesco Trnava), kvalita a čerstvosť výborná. Jednoznačne odporúčam pre všetkých, ktorí si vedia vychutnať dobré poctivé remeselné pivo” – takúto recenziu sme dostali od zákazníka v roku 2018 a je to jeden zo zdrojov našej energie vtedy aj teraz.

Často krát som si uvedomil jednu vec. Sám seba pasujem za kreatívneho človeka, no ak chýba energia alebo múza, ťažko je tvoriť. Stačí vypiť 1-2 poháre fajnej ipy a zrazu vedľa mňa sedí moja kámoška múza. Čo chvíľa sa mi rozhýbe mozog a pri udržaní istej hladinky som schopný pár hodín fungovať na 120%. Je to proste energetický drink, ktorý po istom množstve poskytuje správne rozloženie mentálnej rovnováhy. Samozrejme, neplatí to vždy, lebo ak má človek toho veľa na pleciach a dúfa, že dostane múzu, môže sa stať pravý opak. Po pár pohároch mu je to jedno a dostane sa do štádia prokrastinácie. Všetko odloží na zajtra. Neopije sa, ale v ten deň nadobúdne blahodárny pocit, že všetko počká, no skvelé pivo nepočká.

Trh s remeselným pivom potrebuje osvetu

Po čase som si však uvedomil reálny prínos pre trh s remeselným pivom, ktorý môžem priniesť ja. Ja sám. Každý jeden milovník piva, ktorý prejde od europiva ku kraftovému pivu, je pre mňa hrdina. Je úplne jedno, aké europivo ako dlho a ako často pil. Hlavne je, že po vypití piva ako napr. Tropická raketa od Matušku zistil, že to čo pil doteraz, sú patoky. V rámci spotreby piva na Slovensku je cca do 3% remeselné pivo a zvyšok známe “euro” pivo. Otváraním prevádzok som chcel dosiahnuť to, aby sme v každom meste získali nových “craftopičov”. To mi však prišlo málo. Preto som pred vyše rokom založil portál zivepivo.sk, na ktorom som postupne písal články o pivovaroch a dával dokopy zoznamy pivovarov a pivných podnikov. Pre rozvoj kategórie neexistuje snáď nič lepšie ako konkurencia. Aj keď v súčasnej dobe sa rozmohlo pitie remeselného piva doma ako úplne bežný pojem a na trhu existovalo aj pár e-shopov, povedal som si, že je ten ideálny čas na založenie e-shopu ku môjmu už rok fungujúcemu portálu Živé pivo. Koronavírus tu stále v mysliach existuje, aj keď je možno už na ústupe, no všetci vieme, že sa každý teší na tú svoju obľúbenú pivnú terasu. Ja osobne sa teším tiež. Zároveň však verím, že všetko dopadne dobre a aj po týchto ťažších časoch pre pivné podniky sa dostaneme do bodu, kedy síce zameškané nedobehneme, ale v novom režime bude každý pivný podnik pripravený tak dobre, že svoju zložitejšiu situáciu pomerne dobre zvládne.

Menej je viac a to platí aj doma

Často sa zamýšľam nad tým, ako sa vinárom podarila pred časom taká vinná osveta, že z hradnej sviece či čierneho medveďa sa zrazu stal trh, v ktorom si človek zaplatí za fľašu aj 20 a viac eur a pritom na večer vypije ten istý objem vína alebo aj menej. U mňa platí pravidlo, niekde hlboko vo vnútri, že nepotrebujem večer vypiť veľa piva. Stačí mi 0,75l až 1l a bez ohľadu na silu alkoholu si ho dokážem kvalitne užiť a viac už nepotrebujem. Idem pekne nachmelený spať a ráno sa zobudím svieži. Odbúram trochu stresu, večer je jak má byť. Oveľa radšej si dám dobré pivo doma ako v krčme, pretože ho vypijem menej. V pivnom podniku to už tak ľahšie nie je, tam sa oplatí ísť a “spotrebovať” viac 🙂 … no aj teraz počas korona krízy si veľmi cenním to, že sa ku dobrému pivu viem dostať, kdekoľvek som. Ja ako majiteľ pivného podniku to mám samozrejme jednoduché čo sa týka prístupu ku pivu. No hovorím teraz za všetkých, čo aj keď nemajú po ruke pivotéku, vedia si pivo objednať online či zavolať do lokálneho či regionálneho pivovaru alebo podniku a pivo majú doma takmer každý deň. Či fľaškové remeselné pivo alebo čapované, v každom dokážeme nájsť tie naše obľúbené chute. Ak by som bol z mesta či menšej obce, kde nie je pivotéka, tak si objednám raz za 2 týždne zo 8-10 fliaš a každý deň, možno každý druhý, si dám jednu či dve fľašky. To tu kedysi nebolo zvykom, ale či už Beer Station už 3. rok alebo drinkshop.sk dlhšiu dobu túto službu poskytuje (samozrejme v rámci Bratislavy alebo niektorých miest tieto možnosti boli široké už dlhšiu dobu). Teraz už aj my a vďaka našej dobrej skúsenosti s pivom vieme na náš e-shop vybrať tie správne kúsky, aby ponuka bola vyrovnaná čo sa týka krajiny pôvodu, chuti či ceny. Nie sme jediný “rozvozca”, viacero pivovarov alebo podnikov robí vo svojom regióne rozvozy a je super, že živé pivo stále žije, že ho ľudia objednávajú a nespadajú do “europivoskepsy” len za to, že je lacnejšie. Aj v časoch krízy netreba stratiť chuť vychutnať si poctivé pivo vyrobené remeselnými pivovarmi, ktoré to robia s láskou, s oduševnením a príbehom poza každé jedno svoje pivo. Všetkým našim zákazníkom ale aj ostatným, ktorí podporujú lokálne pivovary, patrí veľká vďaka. Všetky pivovary či podniky prežijú len vďaka vám.

Čo sú teda 3 dôvody, prečo milujeme remeselné pivo?

Ja som to v podstate už popísal vyššie, no na zhrnutie:

  1. Remeselné pivo pomáha k lepším zážitkom
  2. “Menej je viac” alebo “Kvalita nad kvantitou”
  3. Najlepší “energeťák” je poctivé živé pivo

Prečo remeselné pivo milujete vy? 

Zažite s nami Slovenskú pivnú cestu

Darčekové poukazy

Výhodné multipacky

Pivný MYSTERY box

Close Menu
×
×

Cart