Dnes vám predstavím netradične jeden recept a parádnu strukovinu, ktorú možno poznáte a ak nie, tak je najvyšší čas ju zaradiť do jedálnička. Ide o CÍCER, ktorý je považovaný za jednu z najzdravších strukovín. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, v závislosti v akej forme cícer kúpite.
Ja som varil Zapekané batáty s cícerom a sušenými paradajkami, pokryté zapečeným syrom v bielom jogurte, podávaný s indickým chlebíkom.
Budete potrebovať:
- cícer (môžete použiť uvarený tvrdý alebo aj konzervovaný)
- sušené paradajky v náleve
- olej
- strúhaný syr
- maslo
- biely jogurt
- sladké zemiaky (bataty)
- korenie (Kari, soľ, peper, kurkuma)
- indický chlieb (hociaký druh, ideálne neutrálny bez cesnaku a pod.)
Jedlo môžete zapiť napr. s nejakou aromatickou IPOU, ja som si ku tomu otvoril vynikajúce pivo Sun on Taj Mahal od východoslovenského pivovaru HERRENWALD z Malej Idy. Ide o 14-stupňové pivo, ktoré je drsné, horké a plné ovocných tónov vo vôni aj v chuti, čo dokonale dopĺňa sladkú chuť jedla.
Batáty treba nakrájať na drobno, natrieť olejom a dať piecť do rúry
Medzitým vo vode s kurkumou uvarte cícer (tak aby sa dal v pohode rozkúsať, mal by chutiť ako taký oriešok). Použiť môžete prípadne ten z konzervy, lebo je mäkkší a nemusíte poldňa variť sušený.
Sušené paradajky vypražíme na panvici na oleji a pridáme scedený cícer, kari korenie a za lyžicu masla a dusíme.
Keď je cicer už dosť mäkký (pritom stále krupavý ako orech), celý obsah panvice položíme na batáty na zapekacom skle. Polejeme bielym jogurtom a výdatne posypeme strúhaným eidamom a dáme zapiecť, kým syr nenaberie zlatú farbu.
Všetky ingrediencie sa pekne spoja a vytvoria súvislý celok, ktorý drží pohromade aj po naložení na tanier.
Podávame s indickým chlebom, ktorý sa zohreje v mikrovlnke a potom opraží potretý maslom alebo olivovým olejom na grilovacej panvici.
Jedlo vonia krásne orechovo sladkasto, čo je vďaka maslu, cíceru, sladkým batátom, no hlavne vďaka kombinácii so sušenými paradajkami. Tu vôňu si viem dokonale predstaviť v pive, presnejšie v silnom krémovom stoute.
Viac o pive, ktoré som si ku jedlu dal:
Čo je vlastne Cícer?
Cícer (česky cizrna, anglicky chick pea) patrí medzi najzdravšie strukoviny a je vhodný pre všetkých. Nespôsobuje nadúvanie, obohacuje telo a organizmus. Volajú ho tieť rímsky hrach či španielska fazuľa. Je obľúbenou pochúťkou Talianov, ale aj v Španielsku, Francúzsku či Grécku, vraj má viac ako 7500 rokov a svoje postavenie má aj v arabských krajinách. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík zinok, fosfor, sodík a vitamíny A, B, C, E, K, no aj kyselinu listovú a rôzne omega3 a omega 6 mastné kyselíny či betakarotén. Proste množstvo všetkého, iba 7% tuku a super je to, že varením a prípravou sa z neho nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Neobsahuje lepok, čiže je vhodný okrem vegetariánov aj pre celiatikov, tehotné ženy. Málo?
Je najľahšie stráviteľnou strukovinou. Má afrodiziakálne účinky, je super deti vďaka podporným látkam ku správnemu vývinu. Je super pre rôzne diéty, napr. aj na cholesterolovú dietu. Je veľmi sytý a preto tak rýchlo nevyhladneš po ňom. Je nabitý antioxidantami, vhodný pri liečení nespavosti, ako prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám, znižuje cholesterol a normalizuje hladinu cuktru v krvi a mohol by som pokračovať, ale už asi máte dosť info na to, aby ste si ho kúpili hneď zajtra ako sušený či v konzerve.
Informácie o cíceri som čerpal z článku od kamzakrasou.sk
#cicer #cizrna #chickpea #kamzakrasou #varimescicerom #varimvarisvarime #pivnybloger #pivstagramer