Víťazné pivo Hrncovaru 2020, ktoré navaríme v pivovare ŽiWELL, malo znamenitú chuť

Sobotný deň sa v bratislavských pivných baroch BE UNORTHODOX a ŽIL VERNE niesol v znamení 3. ročníka pivnej domovaričskej súťaže Hrncovar. Na akcii sa tak zišli nadšenci domácej remeselnej výroby piva s hodnotiteľmi, ktorí prišli hodnotiť a vybrať to najlepšie v 5 kategóriách. Celkový víťaz získa vďaka podpore Živé Pivo a spolupráci pivovaru ŽiWELL možnosť navariť svoje pivo vo veľkej 1000l várke a dostať svoje pivo do barov a domácností.

Pestrý výber 5 pivných štýlov ponúkol hodnotiteľom na degustáciu zaujímavé kúsky. Celkovo takmer 50 pivných vzoriek bolo rozdelených pre 4 hodnotiteľské tímy. Každý porotca tak ochutnal a zhodnotil minimálne 10 rôznych pív. Tí vo svojich poznámkach uvádzali nielen svoje senzorické hodnotenie, ale v prípade potreby aj návrh vylepšenia výrobného procesu. Predsa len, v hodnotiacej komisii sa nachádzali aj sládkovia, ktorí sa v pivných chutiach vyznajú natoľko, že sú schopní určiť pôvod prípadnej chyby piva, resp. z čoho napr. pochádza málo príznačná chuť pre daný štýl. Pre mňa osobne to bola skôr skúsenosť o tom, ako rozoznať daný štýl vo vôni, vzhľade či chuti, či zhodnotiť pivo z pohľadu bežného užívateľa.

Hodnotenie pív

V súťaži boli pivá rozdelené v 5 pivných kategóriách, ktoré vychádzali z rozdelenia podľa BJCP (Beer Judge Certification Program):

  • Tmavý ležiak (3D, Czech Dark Lager)
  • Session American IPA (21B, Specialty IPA: Session IPA, základný štýl 21A. American IPA)
  • Saison (25B. Saison, 28B. Mixed Fermentation Sour Beer: Saison)
  • Rogenbier (27A. Historical beer: Rogenbier)
  • Gose (27A. Historical beer: Gose)

Hodnotitelia pivá degustovali v objeme 0,1-0,15 dcl bez toho, aby vedeli o koho pivo sa jedná. Jediný známy fakt bol označenie pivného štýlu, kde z východiskového popisu pivného štýlu sa hodnotila vôňa, vzhľad, chuť, pocit v ústach a celkový dojem. Najväčšiu váhu v hodnotení má podľa tohto systému chuť piva. Po celkovom zrátaní bodov každého porotcu v jednotlivých tímoch sa celý tím zhodol na finálnom zhodnotení daného piva. Medzi porotcami by mala byť v hodnotení zhoda. Prípadné väčšie rozdiely bolo nutné pred finálnym zhodnotením riadne okomentovať a zhodnúť sa v tom, aký má pivo celkový dojem a do akého hodnotenia v bodovacej legende by malo patriť (vynikajúce, výborné, veľmi dobré, priemerné a problematické). V hodnotiacom hárku je ešte možné označiť senzorické deskriptory – chyby piva (viac o chybách piva si môžete prečítať napr. na stránke opive.sk).  Taktiež sa v hárku označuje zhoda so štýlom, technické zvládnutie a dojem. Do 7 dní od súťaže budú so súťažiacimi zdieľané hodnotiace hárky, aby si mohli pozrieť cennú spätnú väzbu na svoje pivo.

Veľká vďaka patrí organizátorom súťaže, občianskemu združeniu Brewhub, ktoré sa postaralo o bezproblémový priebeh súťaže. Zároveň je super, že organizátori zabezpečili výborných hodnotiteľov spomedzi ktorých spomeniem zvučné mená ako Imrich Nogell a Peter Bognár – známi hodnotitelia, ktorí sa venujú hodnoteniu pív na súťažiach alebo pivných weboch opive.sk či kamnapivo.sk, taktiež Peter Hudák či Peter Holčík, ktorí majú varenie piva v malíčku. Porotcov sa zišlo takmer 15 a každý odviedol skvelú prácu – ako sa vraví “práca snov” 🙂 …

BEST OF SHOW – celkový víťaz súťaže

Celkovým víťazom, tzv. “Best of Show” sa stalo pivo, ktoré na porotu, špeciálne zloženú pre túto celkovú víťažnú kategóriu, urobilo najväčší dojem. Tento ročník ovládol Daniel Kružliak s pivom v kategórii Gose. Daniel svoje Gose nevaril prvýkrát a stále sa ho snaží vylepšiť.

“Skúšal som rôzne ovocné formy môjho Gose, ale táto základná neovocná verzia je pre mňa stále TOP.” – povedal Daniel po vyhlásení výsledkov.

Spoločne sa už tešíme na stretnutie s Petrom Demkom, hlavným sládkom v piešťanskom pivovare ŽiWELL, s ktorým prediskutujeme navarenie tohto piva v 1000l várke. Pre účely zhodnotenia samotným Peťom sme si odložili 1 fľašku a pevne veríme, že po vypustení tohto piva “do sveta” si nájde obľubu u zákazníkov rovnako ako v chuťových pohárikoch hodnotiteľov na súťaži. Ja osobne pivný štýl Gose často nepijem, no toto má naozaj znamenitú vyváženú chuť.

Pivo budeme variť na jeseň a o jeho dostupnosti v e-shope a pivných baroch vás budeme informovať. 

Viac o výsledkoch súťaže nájdete vo videu alebo na stránke projektu TU.

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart