Trapistické pivá z opátstva Stift-Engelszell

Opátstvo založil v roku 1293 Bernhard z Prambachu, biskup z Pasova, ako cisterciánsky kláštor. Po mnohých pohromách, ktoré toto opátstvo sprevádzali po celú jeho históriu (1699 požiar alebo 1786 rozpustenie kláštora), ho v roku 1925 obnovili nemeckí mnísi, ktorí boli po 1. svetovej vojne vyhnaní z opátstva Oelenberg v Alsasku. 2. decembra 1939 opátstvo zabralo gestapo a bola vysťahovaná miestna komunita o počte 73 osôb. Štyria mnísi skončili v koncentračnom tábore Dachau, ostatní boli uväznení alebo museli narukovať. Po vojne sa vrátila asi len tretina z nich. Dnes je v opátstve iba sedem mníchov.

Kláštor žije prevažne z poľnohospodárskej výroby. Je známy svojimi likérmi aj pivom. V máji 2012 Medzinárodná asociácia trapistov schválila spoločnosť Engelszell ako ôsmeho výrobcu trapistického piva, v tom čase len druhého mimo Belgicka. V súčasnej dobe vyrábajú štyri pivá, pričom posledné – Trappisten Weiße uviedli na trh len tento rok (2019), takže ponúkajú aj typické regionálne pivo. Pri výrobe nezabúdajú na svoj región. Plzeňský slad je z Rakúska a špeciálny slad z Bavorska. Chmeľ pochádza zo susedného mesta Mühlviertel, ktoré je najväčšou oblasťou pestovania chmeľu v Rakúsku. Na kvasenie piva Engelszeller sa používajú belgické kvasnice.

Po ceste z Rakúska do Nemecka sme zastavili v maličkej obci Engelhartszell pri Dunaji. Ničím výnimočný kostol, ktorý vidieť aj z hlavnej cesty, neprezrádzal, že by sa za jeho múrmi malo variť pivo. Ani tie dve krmičky v dedinke neponúkali nič z ich produkcie. Bohužiaľ prehliadky pivovaru robia iba v nemčine, takže sme tentokrát navštívili iba podnikovú predajňu a za sumu 13.50 € berieme kufrík so šiestimi pivami (z každého po dva kúsky) pomenovanými podľa bývalých vedúcich opátstva.

Engelszell Nivard Jubiläumsbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei

Štýl: Belgian pale ale

Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky.

ABV: 5.5 %

Aróma: Sladová, kvasinky, mikroskopicky korenistá. 7 / 10

Vzhľad: Tmavozlatá / jantárová, minimálne zakalenie. Pekná hustá biela pena, ktorá na pohári zanechávala stopy. 4 / 5

Chuť: Dominuje chmeľová horkosť, ale dajú sa rozoznať náznaky pomarančov a pikantnejšieho korenia s kvasinkami. Na konci mierne suché. Horkosť ešte dlho doznieva na podnebí. 13 / 20

Pocit v ústach: Stredne ľahké telo, nízke nasýtenie, celkom hrejivé s drsným horkým záverom. 4 / 5

Celkový dojem: Celkom pekný “belgický” rozbeh zadusí aj na môj vkus hrubá horkosť, ktorá už ďalšie chute k slovu nepustí. Pivo je piteľné, viem si predstaviť neostať iba pri jednom, ale menej horkosti by piteľnosť určite vystrelila ešte vyššie. 7 / 10

Bodovanie: 7 + 4 + 13 + 4 + 7 = 35 * 2 = 70 / 100

Engelszell Benno Trappistenbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei

Štýl: Belgian pale ale

Zloženie: Voda, jačmenný slad, med, chmeľ, kvasinky.

ABV: 6.9 %

Aróma: Menej sladová ako u predošlého piva, prím hrá viac karamel, med, ale aj korenia. 7 / 10

Vzhľad: Meďnatá až svetlohnedá farba, jemne zakalené. Maličká béžová pena. 3 / 5

Chuť: Veľmi karamelové, medové, na pozadí korenisté, kvasinkové, platonicky cítiť pražené slady, hrozienka a čokoládu. Horkosť je vyrovnaná, ale aj tak v ústach ostáva po dopití. 14.5 / 20

Pocit v ústach: Stredné telo, vysoké nasýtenie, krémové. Horkosť nie je až tak zvieravá, povedal by som, že je viac sladové. 3 / 5

Celkový dojem: Tu je už piteľnosť ťažšia, aj keď horkosť už tak nevystrája ako pri predošlom pive. Ale aj keď je celkovo dosť ťažkotonážne, je to zaujímavé pivo. 6.5 / 10

Bodovanie: 7 + 3 + 14.5 + 3 + 6.5 = 34 * 2 = 68 / 100

Engelszell Gregorius Trappistenbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei

Štýl: Quadrupel

Zloženie: Voda, jačmenný slad, med, chmeľ, kvasinky.

ABV: 10.5 %

Aróma: Výrazne čokoládová (za čokoládou voňala celá izba), karamel, káva aj med. 10 / 10

Vzhľad: Tmavohnedé / gaštanové, vo svetle jemné odtiene rubínovej. Slabá hnedastá pena. 4.5 / 5

Chuť: Sladká, čokoládová, bylinná, medová. Silno hrejivá. Alkohol takmer vôbec necítiť (až po vypití :). Horkasto jemné zakončenie s troškou dubovej arómy. 17 / 20

Pocit v ústach: Plné telo, nízke nasýtenie, hrejivé, krémovejšie s vyrovnanou nízkou horkosťou a skrytým alkoholom. 4 / 5

Celkový dojem: Pekne vyskladaný a piteľný desaťapolpercentný mohutný kolos s pestrou paletou chutí. Netreba sa báť, v tomto pive si každý nájde to, čo chce. Umiestňujem do kategórie zážitok. 8 / 10

Bodovanie: 10 + 4.5 + 17 + 4 + 8 = 44.5 = 89 / 100

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart