Opátstvo založil v roku 1293 Bernhard z Prambachu, biskup z Pasova, ako cisterciánsky kláštor. Po mnohých pohromách, ktoré toto opátstvo sprevádzali po celú jeho históriu (1699 požiar alebo 1786 rozpustenie kláštora), ho v roku 1925 obnovili nemeckí mnísi, ktorí boli po 1. svetovej vojne vyhnaní z opátstva Oelenberg v Alsasku. 2. decembra 1939 opátstvo zabralo gestapo a bola vysťahovaná miestna komunita o počte 73 osôb. Štyria mnísi skončili v koncentračnom tábore Dachau, ostatní boli uväznení alebo museli narukovať. Po vojne sa vrátila asi len tretina z nich. Dnes je v opátstve iba sedem mníchov.
Kláštor žije prevažne z poľnohospodárskej výroby. Je známy svojimi likérmi aj pivom. V máji 2012 Medzinárodná asociácia trapistov schválila spoločnosť Engelszell ako ôsmeho výrobcu trapistického piva, v tom čase len druhého mimo Belgicka. V súčasnej dobe vyrábajú štyri pivá, pričom posledné – Trappisten Weiße uviedli na trh len tento rok (2019), takže ponúkajú aj typické regionálne pivo. Pri výrobe nezabúdajú na svoj región. Plzeňský slad je z Rakúska a špeciálny slad z Bavorska. Chmeľ pochádza zo susedného mesta Mühlviertel, ktoré je najväčšou oblasťou pestovania chmeľu v Rakúsku. Na kvasenie piva Engelszeller sa používajú belgické kvasnice.
Po ceste z Rakúska do Nemecka sme zastavili v maličkej obci Engelhartszell pri Dunaji. Ničím výnimočný kostol, ktorý vidieť aj z hlavnej cesty, neprezrádzal, že by sa za jeho múrmi malo variť pivo. Ani tie dve krmičky v dedinke neponúkali nič z ich produkcie. Bohužiaľ prehliadky pivovaru robia iba v nemčine, takže sme tentokrát navštívili iba podnikovú predajňu a za sumu 13.50 € berieme kufrík so šiestimi pivami (z každého po dva kúsky) pomenovanými podľa bývalých vedúcich opátstva.
Engelszell Nivard Jubiläumsbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei
Štýl: Belgian pale ale
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky.
ABV: 5.5 %
Aróma: Sladová, kvasinky, mikroskopicky korenistá. 7 / 10
Vzhľad: Tmavozlatá / jantárová, minimálne zakalenie. Pekná hustá biela pena, ktorá na pohári zanechávala stopy. 4 / 5
Chuť: Dominuje chmeľová horkosť, ale dajú sa rozoznať náznaky pomarančov a pikantnejšieho korenia s kvasinkami. Na konci mierne suché. Horkosť ešte dlho doznieva na podnebí. 13 / 20
Pocit v ústach: Stredne ľahké telo, nízke nasýtenie, celkom hrejivé s drsným horkým záverom. 4 / 5
Celkový dojem: Celkom pekný “belgický” rozbeh zadusí aj na môj vkus hrubá horkosť, ktorá už ďalšie chute k slovu nepustí. Pivo je piteľné, viem si predstaviť neostať iba pri jednom, ale menej horkosti by piteľnosť určite vystrelila ešte vyššie. 7 / 10
Bodovanie: 7 + 4 + 13 + 4 + 7 = 35 * 2 = 70 / 100
Engelszell Benno Trappistenbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei
Štýl: Belgian pale ale
Zloženie: Voda, jačmenný slad, med, chmeľ, kvasinky.
ABV: 6.9 %
Aróma: Menej sladová ako u predošlého piva, prím hrá viac karamel, med, ale aj korenia. 7 / 10
Vzhľad: Meďnatá až svetlohnedá farba, jemne zakalené. Maličká béžová pena. 3 / 5
Chuť: Veľmi karamelové, medové, na pozadí korenisté, kvasinkové, platonicky cítiť pražené slady, hrozienka a čokoládu. Horkosť je vyrovnaná, ale aj tak v ústach ostáva po dopití. 14.5 / 20
Pocit v ústach: Stredné telo, vysoké nasýtenie, krémové. Horkosť nie je až tak zvieravá, povedal by som, že je viac sladové. 3 / 5
Celkový dojem: Tu je už piteľnosť ťažšia, aj keď horkosť už tak nevystrája ako pri predošlom pive. Ale aj keď je celkovo dosť ťažkotonážne, je to zaujímavé pivo. 6.5 / 10
Bodovanie: 7 + 3 + 14.5 + 3 + 6.5 = 34 * 2 = 68 / 100
Engelszell Gregorius Trappistenbier od Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei
Štýl: Quadrupel
Zloženie: Voda, jačmenný slad, med, chmeľ, kvasinky.
ABV: 10.5 %
Aróma: Výrazne čokoládová (za čokoládou voňala celá izba), karamel, káva aj med. 10 / 10
Vzhľad: Tmavohnedé / gaštanové, vo svetle jemné odtiene rubínovej. Slabá hnedastá pena. 4.5 / 5
Chuť: Sladká, čokoládová, bylinná, medová. Silno hrejivá. Alkohol takmer vôbec necítiť (až po vypití :). Horkasto jemné zakončenie s troškou dubovej arómy. 17 / 20
Pocit v ústach: Plné telo, nízke nasýtenie, hrejivé, krémovejšie s vyrovnanou nízkou horkosťou a skrytým alkoholom. 4 / 5
Celkový dojem: Pekne vyskladaný a piteľný desaťapolpercentný mohutný kolos s pestrou paletou chutí. Netreba sa báť, v tomto pive si každý nájde to, čo chce. Umiestňujem do kategórie zážitok. 8 / 10
Bodovanie: 10 + 4.5 + 17 + 4 + 8 = 44.5 = 89 / 100