Po ročnej “pandemickej” pauze je tu opäť nový – už 15. ročník súťaže o najlepšie slovenské pivo. Ide o celoslovenskú degustačnú súťaž, ktorej cieľom je propagovať a oceňovať kvalitu a profesionalitu pri výrobe piva. Pivovary tak môžu poslať vzorky svojich vybraných pív v rámci 11 kategórií a následne sa prezentovať na festivale Slovenská pivná korunka 2022, ktorý sa bude konať v júni.
Organizátorom súťaže je Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Spoluorganizátormi a odbornými garantmi súťaže Slovenská pivná korunka sú aj Štátny veterinárny a potravinový ústav, Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave a Marko production s.r.o. (firma Marko production stojí za organizovaním najväčšieho pivného festivalu na Slovensku – Salón Piva).
Novinky a zmeny v súťaži
Do súťaže v tomto ročníku nebude možné prihlásiť pivá od tzv. kočovných pivovarov resp. pivá varené v licencii a pivá vyrábané mimo územia Slovenskej republiky (okrem kategórie V. Nealkoholické piváa VI. Miešané nealkoholické nápoje typu radler). Hodnotenie pív sa bude konať 4. mája 2022 a deadline na zaslanie vzoriek pív je 29. apríl do 12:00 hod. Súťaž prebieha formou anonymnej degustácie za účelom zachovania maximálnej objektivity a nezávislosti. Do každej kategórie môže pivovar prihlásiť maximálne 3 svoje pivá, pričom platí, že pivovar platí poplatok za každú prihlásenú vzorku.
“Jubilejný 15. ročník prináša zmeny v hodnotení vzoriek, kategóriách, hodnotiacej komisii aj v prístupe k verejnosti. Pivá a pivovary, ktoré sa zapoja do súťaže sa totiž budú môcť prezentovať na festivale Slovenská pivná korunka 2022, ktorý budeme organizovať v júni v Bratislave hneď po slávnostnom vyhlásení výsledkov.” – uvádza organizátor súťaže. Chcú tak priniesť možnosť ochutnať najlepšie pivá Slovenska a stretnúť tých najlepších sládkov a pivovarníkov osobne, aj celej slovenskej verejnosti.
Slovenská pivná korunka bude udelená pivám v týchto 11 kategóriách:
- I. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
- II. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
- III. Tmavé a polotmavé filtrované pivá
- IV.Ochutené alkoholické pivá
- V. Nealkoholické pivá
- VI. Miešané nealkoholické nápoje typu radler
- VII. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
- VIII. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
- IX. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo spodne kvasené
- X. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo vrchne kvasené
- XI. Vrchne kvasené svetlé pivá typu IPA
Pre uľahčenie prístupu pivovarom k informáciám pridávame aj znenie pravidiel zo štatútu súťaže (celý štatút TU):
- Anonymný priebeh degustácie zabezpečuje spoluorganizátor –Štátny veterinárny a potravinový ústav – Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave.
- Degustačné komisie budú pozostávať z profesionálnych a skúsených degustátorov – hodnotiteľov.
- Jedna súťažná vzorka je 5 litrov v spotrebiteľskom obale, v skle alebo plechovke. Nie v plaste. Vzorky piva v kategóriách I., II., V. a VI. musia spĺňať všetky náležitosti v zmysle Vyhlášky č.30 MPRV SR z31. januára 2014 o požiadavkách na nápoje, vrátane adjustáže, t. j. výrobok musí byť pripravený na predaj na trh. Vzorky piva v kategóriách III., IV., VII. až XI. môžu byť dodané aj v neetiketovaných fľašiach, avšak s priloženými údajmi: názov pivovaru, názov piva, stupňovitosť, názov súťažnej kategórie.
- V prípade, že počet vzoriek prihlásených v jednotlivých súťažných kategóriách nedosiahne počet štyria viac, daná kategória nebude vyhlásená.
- Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave zabezpečí uskladnenie vzoriek pri nízkych teplotách tak, aby degustované pivá mali predpísanú teplotu. Pred samotným hodnotením zabezpečí anonymné kódovanie vzoriek a pred degustáciou neumožní žiadnemu členovi degustačnej komisie kontakt so vzorkami, resp. s ich kódovaním.
- Vzorky piva musia byť doručené na Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, Botanická 15, Bratislava do 29.apríla 2022 do 12:00 hod. Termín doručenia je potrebné vopred dohodnúť s kontaktnými osobami.
- Kontaktné osoby: MVDr. Katarína Strišková, PhD., +421 2 38108 232, +421 905 315 936, striskova@svuba.skIng. Ľubica Štullerová,+421 2 38108 219, +421 905 241 222, stullerova@svuba.sk
Hodnotenie vzoriek a degustačné komisie
Nový hodnotiaci hárok SPK 2022 je vypracovaný podľa moderných súťažných štandardov. Každá kategória súťažných pív sa hodnotí samostatne.Vyhráva pivo, ktoré dostane vo svojej kategórii najvyšší počet bodov. Prípadné ďalšie kolo nie je potrebné, pokiaľ sa hodnotí podľa dosiahnutých bodov. Pokiaľ na prvých troch miestach získa viacero pív rovnaký počet bodov, určí sa nová trojčlenná komisia hodnotiteľov. Táto komisia určí nové poradie na prvých troch miestach bez ohľadu na ich pôvodné poradie/bodové ohodnotenie. Vzorky sú poskytnuté na hodnotenie bez označenia dosiahnutých bodov, resp. pôvodného poradia. Ich rozhodnutie je konečné. Hodnotitelia majú dlhoročné praktické skúsenosti v hodnotení na domácich, ale aj medzinárodných pivných degustačných súťažiach, sú odborníci z pivovarníckeho sektora, prípadne majú medzinárodný certifikát BJCP.
Vyhodnotenie súťaže
Víťazné pivo je súťažná vzorka s najvyšším bodovým ohodnotením. V každej kategórii sa vyhlásia tri najlepšie vzorky pív, ktoré mali najvyššie bodové ohodnotenie. Za objektívne vyhodnotenie súťaže je zodpovedný predseda – komisár degustačných komisií, ktorý odovzdá organizátorovi záverečný protokol súťaže a podpisom potvrdí jeho pravosť.
Všetkým zúčastneným pivovarom želáme veľa šťastia pri hodnotení pív
Zdroj: SlovenskePivo.sk