Používanie celých šišiek žateckého chmeľu je chýrne drahé, pochádzajú z tých istých polí a fariem celé stáročia

Ako slnko vychádza ponad polia, rozjasňujúc a zohrievajúc koridory hustých, zelených, do výšky sa tiahnucich úponkov, vzduch je zrazu neprekonateľne aromatický. Sladký a predsa kyslastý, citrusový a predsa vonia po kvetoch; každý milovník piva pozná túto ostrú vôňu, ktorá vyvoláva smäd. Chmeľ. Aby sme boli presní, celé šišky žateckého chmeľu; svieže a nádherne voňavé, presakujúc vo svetle úsvitu svoje esenciálne oleje.

Obdobie zberu je v okolí starobylého mesta Žatec – chmeliarskej oblasti s viac, ako tisícročnou históriou –  nezabudnuteľným zážitkom. Na tomto mieste boli stanovené celosvetové ceny chmeľu. V 20. rokoch 20. storočia tu pôsobilo vyše 80 skladov chmeľu a 160 obchodníkov. Ako ingrediencia piva o ktorej sa rozpráva najviac, chmeľ je aj naďalej témou vášnivých diskusií, aj keď v dnešnej dobe skôr medzi fanúšikmi piva, ako medzi obchodníkmi. Tak či tak, každý, kto sa vyzná vám povie, že kraj okolo Žatca vydáva jednu z najlepších odrôd na svete.

V pivovarských kruhoch známy ako Žatec alebo ,Saaz’, tento starodávny chmeľ s červenými výhonkami je klasifikovaný ako ,vznešený chmeľ’. Toto neznamená, že by bol oblečený v róbe a nosil kráľovskú korunu. Skôr to znamená, že je jednou z najtradičnejších odrôd v Európe a čo sa týka miesta pôvodu a kvality, je na úrovni odrôd ako sú Tettnanger, Spalt a Hallertauer Mittelfrüh. Odroda Saaz sa vyznačuje zriedkavou vyváženosťou horkosti a arómy, ktorú tak dokonale prepožičiava českému pivu. Práve preto s ňou pivovar Budějovický Budvar varí už od roku 1895 a práve preto ju v pivovare nazývajú “zeleným zlatom”.

Používanie celých šišiek žateckého chmeľu je chýrne drahé, ale pravda je taká, že keď ide o varenie najlepšieho ležiaka na svete, tvorenie pocitu v ústach a vnášanie sviežich, kvetinových, citrusových tónov do piva, majú cenu zlata. Toto je dôvodom, prečo – nie ako mnoho iných známych pivovarov  – pivovar Budějovický Budvar odmieta variť pivo s čímkoľvek iným. V očiach majstrov pivovarníkov Budvaru, peletky alebo výťažky jednoducho nestačia. Pre Budweiser Budvar sú akceptovateľné len celé šišky, ktoré pochádzajú z tých istých polí a fariem, ako za posledné storočia.

Po zbere je chmeľ usušený, zabalený a dodaný do pivovaru Budějovický Budvar v Českých Budějoviciach. Pripravený prebrať sa k životu v tom najsprávnejšom čase, prichádza stlačený v zelených stohoch, kompletný s pridanou voskovou pečaťou, ktorá je tradičným označením, garantujúcim jeho kvalitu.

Zdá sa, že niektoré nápoje obsahujú výťažok z miesta. Zberom tých najkvalitnejších ingrediencií z okolia svojho kraja vytvárajú jedinečný obraz daného regiónu. Predstavte si klasickú jednosladovú škótsku whisky alebo šampanské. Každý z týchto nápojov je takým dokonalým extraktom daného miesta, že by nemohli byť vyrobené nikde inde. A tak isto je to aj s pivovarom Budějovický Budvar.

Od roku 1895, bola každá jedna kvapka tohto piva vyrobená na jednom a tom istom mieste: v Českých Budějoviciach, alebo ,Budweise‘. Tak, ako pri šampanskom, lokalita nie je zodpovedná len za jeho meno – Budweis-er, pivo z Budweisu – ale aj za ingrediencie, ktoré robia toto pivo tak výnimočným. Budvar aj naďalej získava svoje ingrediencie z tých istých miest, z tých istých polí, fariem a z tej istej artézskej studne, ako za posledných 125 rokov, čo bolo v roku 2004 ocenené vyznamenaním EÚ ,Chránené zemepisné označenie’  

Každý dobrý pivovarník vám povie, že bez skvelých ingrediencií nie je možné vyrobiť skvelé pivo. A jedinečná geografia a geológia Českej Republiky sú rajom pre majstrov pivovarníkov, produkujúc štyri najlepšie suroviny na tejto planéte na výrobu ležiaka. Napite sa z pohára Budvaru a všetky sú tam: celé šišky žateckého chmeľu, moravský sladový jačmeň, číra voda z podzemného kolektora z čias doby ľadovej a tradičné pivné kvasnice – všetky pracujú na vytvorení tej sviežosti, iskrivosti, bohatšej a komplexnejšej chuti a vôni.

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart