Pivovary panike nepodliehajú, obmedzujú však výrobu, podniky spúšťajú rozvoz

Opýtali sme sa niekoľkých pivovarov, aké majú výrobné plány na nadchádzajúci mesiac. Odpovede nás neprekvapujú, avšak nakoľko nikto nevie ako sa situácia bude vyvíjať, ich názory z piatka 13. sa môžu čoskoro meniť. Pozrite si nižšie krátky sumár odpovedí a môjho názoru na to, čo môžeme očakávať najbližšiu dobu.

Na úvod

Úplna panika nie je na mieste, je však treba robiť zodpovedné rozhodnutia. Nesmie to byť nekontrolovaný a neriadený proces. V zmysle zachovania zdravia obyvateľstva a v zmysle zachovania zdravia ekonomiky firmy, pivovaru či podniku. V craftbeerovom svete sa nežije na vysokej nohe, každé euro sa musí svedomite obracať, preto sa každé nariadenie vlády alebo vlastné rozhodnutie robí ťažko s ohľadom na to, že nikto nevie ako dlho toto môže trvať. Ja mám pivotéku v Trnave, ktorá nie je v úplne ideálnom finančnom stave. Pred 2 rokmi a postupne sme do toho vložili isté množstvo peňazí a rozbehli sme relatívne stabilný biznis, ktorý má svoje silné mesiace, ale aj slabé. Finančne sme vo veľmi zraniteľnom stave, pokiaľ by nejaké kritické scenáre trvali viac ako 2 mesiace. Kým slovenská dosluhujúca vláda zavrela na víkend všetky služby (zjednodušene povedané), česká vláda s oveľa väčším počtom nakazených zavrela zariadenia podobného charakteru ako u nás až na 10 dní.

Kým zatiaľ dochádzalo ku rušeniu marcových eventov, dnes sa už hovorí aj o aprílových a čoskoro sa to dotkne aj podujatí, ktoré mali byť v máji. Prečo je tuto skepticizmus na mieste? Ak marec a apríl bude úplne hluchý a situácia by naberala horší a horší scenár, jednak žiadni organizátori nebudú húfne pripravovať májové podujatia, navyše ani ľudia a potenciálni návštevníci sa nebudú hrnúť na májové akcie, ak by aj situácia mierne utíchala. Kým zatiaľ nepadlo rozhodnutie o zrušení alebo presunutí jarného aprílového Salónu piva, neviem si veľmi predstaviť, že by malo zmysel s týmto ďalej otáľať. Salón piva je dokonca ani nie výsostne ziskovou záležitosťou, je to prezentačná akcia. Pivovary podľa krátkeho prieskumu začínajú obmedzovať výrobu, ruší sa im jedna akcia za druhou. Vzorec je jednoduchý (bez toho aby som to prifarboval panikou): kým je dopyt a sú zásoby, nie je dôvod sa strachovať. Dopyt však pôjde dole. Veľký počet podnikov už pred zákazom pociťoval zníženú návštevnosť a tento víkend je pre mnohých 1. úplne kritický víkend. Ak aj dopyt ešte chvíľu vydrží, ponuka sa začne zužovať, zásoby sa začnú míňať. Ak sa dopyt úplne zastaví, zásobu môže ohroziť jej životnosť, keďže doba spotreby je pri remeselnom pive zväčša kratšia.

Otázka pre pivovar – Oplatí sa mi teraz variť pivo? Ak navarím, predám ho? Opýtali sme sa pivovarov otázku, či plánujú na najbližší mesiac výrobu. Niektorí sa rozpísali a prinášam vám sumár toho, čo sme sa dozvedeli.

Pivovar č. 1 (SK):

“Skladom máme dosť sudoviny. Fľašky sme z každého druhu do 500 kusov a varili sa teraz tri plné tanky, 3 druhy pív. Dokopy máme 249 sudov piva. Variť plánujeme štandardné pivá, ale novinky posúvame nateraz o pár týždňov. Vo veľkom sa nám však vypredávajú fľašky. Zrušili nám viaceré festivaly a výstavy plus obmedzila sa distribúcia, tak nám to urobilo škrt radovo v tisícoch či desattisícoch eur na tržbe. Distribučka pre bary a kaviarne je odstavená.

Ja som informoval o našej situácii sociálku, daňový úrad, zdravotku, úrad práce ako aj našich dodávateľov o aktuálnej našej situácii s tým, že ak majú postup na takéto krízove veci, tak nech mi dajú vedieť, že čo.

Prejde to a postupne pôjde všetko do starých koľají.” – optimistickydodal na záver spolumajiteľ kočovného pivovaru.

Pivovar č. 2 (SK):

“Ahoj, včera sme varili, tak najbližši mesiac už určite neplánujeme.”

Pivovar č. 3 (CZ):

“Ahoj, áno, pivo budeme varit. V pondeli máme krízovou poradu, kde probereme zmeny ve výrobe pro uzpusobení skladových zásob a složeni produkce. Situaci sledujeme a budeme reagovat operatívne.”

Pivovar č. 4 (SK):

“My varíme v úplne štandardnom režime, nakoľko sme malá výroba. Zvýšil sa nám dopyt po fľašiach. Tržby celkovo klesli o 50-80%.”

Pivovar č. 5 (SK):

“Ahoj. Ale áno, len obmedzenom množstve. Ale je v pláne aj jedna kooperačka.”

Pivovar č. 6 (SK):

“Teraz samozrejme nie. Okrem toho mame ešte zásobu 2 druhov pív.” 
Pivovar č. 7 (SK):
“Variť budeme, ale oveľa menej. Či pociťujeme pokles dopytu? Jasné, však všetko zastalo, pociťujeme ŽIADNY dopyt. Tanky máme aktuálne plné.”
Pivovar č. 8 (SK):
“Jo, varíme, ale len preto, že dobiehame výpadok predtým. Máme dva druhy piva, dokopy cca 30 sudov. Cítime podstatne znížený dopyt.”
Pivovar č. 9 (SK):
“Ešte uvidím ako sa bude vyvíjať situácia, ale zatiaľ mám navarené dosť, teraz v marci som veľa navaril.”
Rozvoz piva 
Určite ste si všimli, že mnohé podniky rozbehli donášku piva domov alebo v podniku majú len výdajňu fľaškového piva. Okrem faktu, že rozvoz pravdepodobne nemajú povolený (v rámci ich oficiálnej podnikateľskej činnosti), nie je to úplne ideálny biznis nápad ani z hľadiska šírenia choroby a aj keď to vytočí len nejakú menšiu tržbu, podnik to v prípade kritických scenárov zásadne nezachráni. Môže to však ohroziť rozvážajúcich, ktorí sa kvôli tomu vystavia ohrozeniu nákazy. Videli sme viacerí názor odborníka, že alkohol nad 10% je už pre imunitu škodlivý a pivo má samozrejme pod 10% vo väčšine prípadov. No nie ak ho vypijem 4-5. Môj osobný názor je ten, že by sme sa všetci mali aspoň na krátke obdobie úplne vzdať všetkého alkoholu. Urobiť si krátky detox a prečkať teraz možno najkritickejšie obdobie. Osobne som však tiež nútený premýšľať, čo s pivom, ktoré mám v zásobe v Pivotéke. V piatok som sa rozhodol, že všetko rozčapované pivo vypredáme (dopomohli sme k tomu akciou 2+1). Nechceli sme už narážať ďalšie sudy, ale predsa som ešte dal pokyn naraziť Red Rye Bastard a Screaming Bitch. Iba z týchto 2 pív nám ostalo už vyčapovaných 16x 2 litrových fliaš. Ku tomu prirátam asi 200 fliaš fľaškového piva a v sklade asi 7 sudov. Ak slovenská vláda zavrie podniky aj po víkende (po vzore ČR), tak túto zásobu by sme eventuálne mohli vypredať s rozvozom. V prípade všeobecnej paniky sa to roznesie za 1 – 2 dni. Môj osobný postoj teda ostáva len v úvahe znížiť zásobu na nulu a nejakú dobu ostať úplne zatvorený, nevytvárať si na tom nové biznis modely a pod.
Day after
Tak ako sa teraz čaká na deň D – t.j. deň, kedy na Slovensku prepukne vírus na plné obrátky, tak sa potom bude čakať aj na deň N. N ako Nový začiatok. Ostáva nám veriť, že všetko sa vráti do staro-nových koľají dostatočne dynamicky, aby to všetci podnikatelia s craftbeer prežili (a samozrejme všetci ostatní). Nové začiatky budú náročnejšie, ale zvládnu sa len pri zachovaní dobrých rozhodnutí už teraz. Nerád by som povedal, že prežijú len najsilnejší. Prežijú podľa mňa najrozumnejší. Ak máte niekto “patent na rozum”, zdieľajte to so svojimi obchodnými partnermi. Komunikujte o svojich plánoch. Buďte ústretoví voči zákazníkom, voči obchodným partnerom.
Parom

Ponuka a predstavenie pív pivovaru Parom

Predstavujeme pivá, ktoré sú aktuálne v ponuke pivovaru Parom. Pivo sa dá zohnať aktuálne vo fľaškovej forme a bežne aj v čapovanej forme v rôznych

"Pivo bez paľenky, vyrucené peňeži"

Close Menu