Opýtali sme sa niekoľkých pivovarov, aké majú výrobné plány na nadchádzajúci mesiac. Odpovede nás neprekvapujú, avšak nakoľko nikto nevie ako sa situácia bude vyvíjať, ich názory z piatka 13. sa môžu čoskoro meniť. Pozrite si nižšie krátky sumár odpovedí a môjho názoru na to, čo môžeme očakávať najbližšiu dobu.
Na úvod
Úplna panika nie je na mieste, je však treba robiť zodpovedné rozhodnutia. Nesmie to byť nekontrolovaný a neriadený proces. V zmysle zachovania zdravia obyvateľstva a v zmysle zachovania zdravia ekonomiky firmy, pivovaru či podniku. V craftbeerovom svete sa nežije na vysokej nohe, každé euro sa musí svedomite obracať, preto sa každé nariadenie vlády alebo vlastné rozhodnutie robí ťažko s ohľadom na to, že nikto nevie ako dlho toto môže trvať. Ja mám pivotéku v Trnave, ktorá nie je v úplne ideálnom finančnom stave. Pred 2 rokmi a postupne sme do toho vložili isté množstvo peňazí a rozbehli sme relatívne stabilný biznis, ktorý má svoje silné mesiace, ale aj slabé. Finančne sme vo veľmi zraniteľnom stave, pokiaľ by nejaké kritické scenáre trvali viac ako 2 mesiace. Kým slovenská dosluhujúca vláda zavrela na víkend všetky služby (zjednodušene povedané), česká vláda s oveľa väčším počtom nakazených zavrela zariadenia podobného charakteru ako u nás až na 10 dní.
Kým zatiaľ dochádzalo ku rušeniu marcových eventov, dnes sa už hovorí aj o aprílových a čoskoro sa to dotkne aj podujatí, ktoré mali byť v máji. Prečo je tuto skepticizmus na mieste? Ak marec a apríl bude úplne hluchý a situácia by naberala horší a horší scenár, jednak žiadni organizátori nebudú húfne pripravovať májové podujatia, navyše ani ľudia a potenciálni návštevníci sa nebudú hrnúť na májové akcie, ak by aj situácia mierne utíchala. Kým zatiaľ nepadlo rozhodnutie o zrušení alebo presunutí jarného aprílového Salónu piva, neviem si veľmi predstaviť, že by malo zmysel s týmto ďalej otáľať. Salón piva je dokonca ani nie výsostne ziskovou záležitosťou, je to prezentačná akcia. Pivovary podľa krátkeho prieskumu začínajú obmedzovať výrobu, ruší sa im jedna akcia za druhou. Vzorec je jednoduchý (bez toho aby som to prifarboval panikou): kým je dopyt a sú zásoby, nie je dôvod sa strachovať. Dopyt však pôjde dole. Veľký počet podnikov už pred zákazom pociťoval zníženú návštevnosť a tento víkend je pre mnohých 1. úplne kritický víkend. Ak aj dopyt ešte chvíľu vydrží, ponuka sa začne zužovať, zásoby sa začnú míňať. Ak sa dopyt úplne zastaví, zásobu môže ohroziť jej životnosť, keďže doba spotreby je pri remeselnom pive zväčša kratšia.
Otázka pre pivovar – Oplatí sa mi teraz variť pivo? Ak navarím, predám ho? Opýtali sme sa pivovarov otázku, či plánujú na najbližší mesiac výrobu. Niektorí sa rozpísali a prinášam vám sumár toho, čo sme sa dozvedeli.
Pivovar č. 1 (SK):
“Skladom máme dosť sudoviny. Fľašky sme z každého druhu do 500 kusov a varili sa teraz tri plné tanky, 3 druhy pív. Dokopy máme 249 sudov piva. Variť plánujeme štandardné pivá, ale novinky posúvame nateraz o pár týždňov. Vo veľkom sa nám však vypredávajú fľašky. Zrušili nám viaceré festivaly a výstavy plus obmedzila sa distribúcia, tak nám to urobilo škrt radovo v tisícoch či desattisícoch eur na tržbe. Distribučka pre bary a kaviarne je odstavená.
Ja som informoval o našej situácii sociálku, daňový úrad, zdravotku, úrad práce ako aj našich dodávateľov o aktuálnej našej situácii s tým, že ak majú postup na takéto krízove veci, tak nech mi dajú vedieť, že čo.
Prejde to a postupne pôjde všetko do starých koľají.” – optimistickydodal na záver spolumajiteľ kočovného pivovaru.
Pivovar č. 2 (SK):
“Ahoj, včera sme varili, tak najbližši mesiac už určite neplánujeme.”
Pivovar č. 3 (CZ):
“Ahoj, áno, pivo budeme varit. V pondeli máme krízovou poradu, kde probereme zmeny ve výrobe pro uzpusobení skladových zásob a složeni produkce. Situaci sledujeme a budeme reagovat operatívne.”
Pivovar č. 4 (SK):
“My varíme v úplne štandardnom režime, nakoľko sme malá výroba. Zvýšil sa nám dopyt po fľašiach. Tržby celkovo klesli o 50-80%.”
Pivovar č. 5 (SK):
“Ahoj. Ale áno, len obmedzenom množstve. Ale je v pláne aj jedna kooperačka.”
Pivovar č. 6 (SK):