Piešťanské pivo s hašlerkami na zimné neduhy a iné novinky

Piešťanské pivo s hašlerkami na zimné neduhy a iné novinky

V tomto premenlivom zimnom počasí to chce niečo, čo prekvapí chuťové bunky a opäť ukáže, že pivo nie je len fádny ležiak. V Piešťanoch navarili pivo, do ktorého použili ozajstné hašlerky a s patričnou dávkou chmeľu je pivo ako náplasť na ubolenú dušu.

Hašlerky – Specialty IPA, plato 13°, obsah alkoholu 5,2% obj. , IBU 48.

Ďalšie pivo z našej „farmaceutickej“ rady na riešenie zimných neduhov. Pri varení sme použili Hašlerky, ktoré obsahujú skutočné prírodné silice. Kúpou Hašlerky IPA nič neriskujete! Ak vám nebude chutiť, môžete si toto pivo dať do aroma lampy alebo sa s uterákom nad ním naparovať. Pivo má svetlohnedú farbu a stredne silný zákal, pena je rovnako svetlohnedá a krémová. Už pri prvom kontakte nemáte pochybnosti o tom, čo budete piť – utvrdí vás v tom výrazná vôňa anízu a mäty podporená jemnými citrusovými tónmi chmeľu. Rovnaký zážitok pokračuje po napití. Výrazné a hutné sladové telo sa pekne mieša so sviežosťou silíc z byliniek a chmeľu, ktorá ostáva v ústach aj po prehltnutí. Kto pije ŽiWELL, neochorie!.” – uvádza pivovar..

Hašlerky IPA nájdete na pípe v pivovare v Piešťanoch a vo vašich obľúbených puboch a pivotékach. Na zdravie! ŽiWELL!
Ďalšia z noviniek:

ŽiWELL Comet IPA – Session IPA, plato 12°, obsah alkoholu 4,7 % obj., IBU 52.Tento rok to mali Traja Králi náročné. Orientáciu im sťažil fakt, že na oblohe nesvietila jedna, ale hneď dve hviezdy. Nakoniec si vybrali správne a zabúchali na dvere nášho pivovaru. Dosýta sa napili novinky Comet IPA. Výmenou za kadidlo, myrhu a zlato sme im nabalili piva, koľko oslík uniesol a ak cestou do Betlehemu všetko nevypijú, ostane niečo aj pre Ježiška

. Comet v našom podaní má príjemnú hnedú farbu, hustú bielu penu a jemný zákal. Vôňa je výrazná chmeľovo-citrusová. Po napití hrá prím sviežosť, ucítite grep a postupne aj karamel a hrozienka. Veľmi rýchlo sa presadzujú horčiny chmeľu Comet. Pivo má plnú, vyváženú chuť – v ústach sa pekne spája citrusová sviežosť so sladovým telom a príjemne výraznou horkosťou, ktorá tento zážitok uzatvára. Toto pivo odporúčajú traja z Troch kráľov.”- uvádza pivovar.

 

ŽiWELL Red Hot Chilli Reapers – Chilli IPA, plato 12°, obsah alkoholu 4,4 % obj., IBU 46.Potrebujete v zime zahriať a zázvor už nezaberá? Skúste najvyššiu ligu – IPA s papričkou Carolina Reaper. Táto paprička je aktuálne najštipľavejšou papričkou na svete a drží aj zápis v Guinnessovej knihe rekordov, jej pálivosť je okolo 2 200 000 SHU. Chilli IPA v našom podaní má výraznú červenú farbu, ktorú sme podporili čerstvou cviklovou šťavou, zákal piva je jemný, pena hustá a šľahačková. Vo vôni je cítiť typický dry hop, ktorý je doplnený o jemnú zeleninovú sviežosť cvikly a papričiek. Prvý pocit po napití prebieha ako pri klasickom štýle IPA. Cítite sladový základ a plnšie telo. Postupne sa presadzuje zaujímavá sviežosť chmeľov spojená so sviežosťou cviklovej šťavy a chilli. Po prehltnutí už hrá prím Carolina, ktorá príjemne zahrieva na jazyku, postupne cestu do žalúdka a odtiaľ celé telo. Pivo je vyvážené a dobre piteľné. Nemusíte sa báť požiaru v ústach, chilli sme dali len toľko, aby neuškodilo.” – uvádza pivovar.

ŽiWELL ENIGMA APA – APA, plato 12°, obsah alkoholu 5,0 % obj., IBU 48.

Chmeľ Enigma sme použili už vo viacerých pivách. Najväčší úspech mal v session IPA „Secret of Enigma“ z  ktorej sme „museli“ navariť až 3 várky kým sme uspokojili všetkých jej fanúšikov. Keďže ide o komplexný chmeľ s výraznou vôňou a príjemnou horkosťou rozhodli sme sa ho použiť aj v pivnom štýle APA.

Enigma APA je klasickým predstaviteľom svojho štýlu. Má svetlohnedú farbu, len minimálny zákal a trvácu bielu penu. Vôňa je výrazná, svieža, cítiť samozrejme citrusy, ríbezle, ovocie. V chuti nastupuje ako prvá ovocná linka, ale aj jemná tráva a korenie. Postupne nastupuje horká chuť a výraznejšia horká koncovka.” – uvádza pivovar.

Pivo Hašlerky a Enigma APA nájdete začiatkom roka aj v Beer Station v Trnave.

Zdroj Foto a text: Facebook ŽiWELL

Pridaj komentár

Close Menu