Objavte na obzore dobrodruha, v ktorom sa spája šarišská iskra a piešťanská živelnosť

V piatok bola na Salóne Piva Summer Edition v Bratislave výnimočná premiéra. Svoje pivné svaly napli sládkovia z 2 pivovarov – Peter Demko z piešťanského remeselného pivovaru ŽiWELL a Ján Píry z pivovaru Šariš, aby spoločne navarili pivo v ktorom spoja šarišskú iskru a piešťanskú živelnosť. Pivo Dobrodruh IPL je inšpirované osobnosťou, ktorá to vďaka svojej iskre a entuziazmu dotiahla až na kráľa Madagaskaru – Móricom Beňovským. Ja som bol prvý, kto to pivo mohol na festivale ochutnať.

V článku nájdete aj exkluzívny krátky rozhovor s majstrami sládkami, ktorí za týmto pivom stoja.

Príbeh dobrodruha

Ako uvádza pivovar “Vďaka našej spoločnej limitke budete môcť aj vy objaviť nové pivné svety, nové chute a horizonty. A cez svoje chuťové poháriky sa tak sami stanete Dobrodruhmi ako samotný Móric Beňovský”.  Na tento príbeh je prirodzene napojená aj samotná receptúra piva. “Využili sme netradičné mrazom sušené chmele, vďaka ktorým budú môcť ľudia objaviť nové pivné svety a chute. Naše pivo je nefiltrované – rovnako ako autentické a nefiltrované zážitky každého dobrodruha a má jasnú žltú farbu ako slnečné lúče Madagaskaru” – dopĺňa pivovar vo svojej správe.

 

Pivo Dobrodruh sa štýlovo radí medzi IPL (India Pale Lager), v ktorom sú použité chmele Idaho a Callista, je za studena chmelené so stupňovitosťou 11,6% a obsahom alkoholu 5%. Čo sa týka sladov, boli použité plzeňský a bavorský slad a celkovú horkosť výrobca uvádza 30 IBU (30 jednotiek horkosti). Pivo sa varilo ako v pivovare ŽiWELL, tak aj v pivovare Šariš, za účasti oboch sládkov a ďalších účastníkov.

Rozhovor so sládkami

V rámci prípravy článku sme položili aj otázky Petrovi Demkovi a Jánovi Pírymu, ktorí za týmto pivom stoja. “Musím povedať, že spolupracovať so Šarišom bol super zážitok. Na začiatku som neveril, že nám nechajú toľko priestoru, najmä pri tvorbe receptúry. Tiež celý ten tvorivý proces od voľby štýlu, cez výber surovín až po hľadanie správneho názvu bol pre nás mega zaujímavý. Hold, pofíci majú trošku iný prístup a možnosti, ako my, malí „pankáči“, no a je to dobrý pocit, keď vás „veľkáči“ berú ako rovnocenných partnerov a na nič sa nehrajú. Prejsť si celým týmto procesom by som doprial každému remeselnému pivovaru, je to skutočne obohacujúce. A verím, že to iste si vravia v Šariši o spolupráci s nami.” – uvádza Peter na otázku, čo ho pri varení v Šariši zaujalo. Ján Píry doplnil, že z varenia piva v Piešťanoch si odnáša veľa príjemných zážitkov. “Jeho súčasťou bolo aj viacero úkonov, ktoré sme vykonávali manuálne, napríklad vyhadzovanie mláta po scedzovaní či dávkovanie chmeľu priamo do kotla.” – citujeme z jeho vyjadrenia.

Keď som sa opýtal na to, prečo zvolili pivný štýl, dostal som od Petra pre mňa neprekvapivú odpoveď: “Keď sa nad tým zamyslíte, tak IPL je ideálny pivný štýl na prienik našich svetov. Je to dobrý ležiak, ale má v sebe akoby niečo viac v podobe výraznejších chmeľov a dryhopingu (pozn.autora – studené chmelené). A po pravde toto sme si uvedomovali aj my v ŽiWELLi aj borci v Šariši a dohoda ohľadne štýlu padla snáď hneď na prvom stretnutí.” Ďalej na otázku ohľadom surovín na výrobu piva Dobrodruh IPL uviedol Ján Píry, že pri varení piva boli v oboch pivovaroch použité identické suroviny a varilo sa podľa rovnakej receptúry.

Dostupnosť piva bude naozaj veľmi široká

Pivo Dobrodruh IPL nájdete v 350 prevádzkach po celom Slovensku v rámci akcie Voľba Sládkov. Pivo z oboch várok ste mohli ochtunať premiérovo na Salóne Piva v Bratislave 24.-25.6.2022 v Bratislave v parku Andreja Hlinku. “Dobrodruh bude dostupný primárne v čapovanej verzii a milovníci piva ho budú môcť nájsť vo vybraných prevádzkach v rámci celého Slovenska a samozrejme, v prevádzkach Pivovaru Žiwell. Pivovar Žiwell bude mať  k dispozícii aj veľmi obmedzený počet fliaš s touto edíciou piva, ktorá bola stočená priamo v Pivovare Žiwell.” – odpovedal Peter na otázku ohľadom dostupnosti piva.

Pivo som ochutnal na Salóne ako prvý a bolo fakt famózne

Za mňa osobne je toto pivo naozaj výborné. Na Salóne som v spoločnosti Alžbety Kurillovej, Junior Brand manažérky značky Šariš, ochutnal aj pasterizovanú verziu zo šarišského stánku, ako aj nepasterizovanú podobu vo vedľajšom stánku pivovaru ŽiWELL. Aj keď tá ochutnávka nebola tá pravá orechová, predsalen zo šoférskeho poldeci piva (pozn.autora – 2 hodiny pred šoférovaním) sa pivo nevychutná tak dobre, ako večer v šenku, v kľude. Pri “živelnejšej” verzii som cítil o niečo viac čerstvosti, ktorá sa skrývala v studenom chmelení piva, ktoré neprešlo pasterizáciou, no medzi pivami v rámci tejto ochutnávky som žiadny iný rozdiel nepocítil, čo ma veľmi potešilo.

Zdroj: Ján Píry a podklady od Pivovar Šariš a Peter Demko z Remeselný pivovar ŽiWELL

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart