Suroviny na výrobu piva: Slad (2. časť – druhy sladu a značky)

Ako vám už Sláďo predstavil v 1. časti, slad je základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov. Je vyrábaný zo špeciálnych druhov jačmeňa a má veľký vplyv na kvalitu piva. Niektoré vlastnosti sladu, napríklad farba, chuť a vôňa rozhodujú o type piva, zatiaľ čo iné ako napr. zloženie extraktívnych látok alebo stupeň rozštiepenia bielkovín ovplyvňujú kvalitu piva.

Rozlišujeme tieto základné 2 skupiny sladov:
Základné slady
Majú vysokú enzymatickú aktivitu a pouzivajú sa ako základ do všetkých pív, pri väčšinovom sypaní, prípadne až do 100% sypania do vyčapných pív, ležiakov a špeciálnych pív.
Do tejto skupiny radíme:
  • svetlé slady plzenského typu s hodnotou farby EBC zvyčajne 3-4
  • viedenský slad s hodnotou farby EBC zvyčajne 7-10, ktorý sa používa na výrobu pív zlatavej farby a dodáva pivu výraznú sladovú chuť a vôňu
  • tmavé slady mníchovského typu s hodnotou farby EBC 14 – 18, resp. tmavší variant s hodnotou farby EBC 20-24, používané na výrobu tmavých pív. Majú nižšiu extraktivitu a enzymatickú aktivitu a pivu dodávajú hnedo-zlatavú farbu a karamelovú chuť a vôňu.
  • pšeničný slad s hodnotou farby EBC zvyčajne 3-6, používaný prevažne do vrchne kvasených pšeničný pív. Podporuje penivost a pšeničné bielkoviny sú zodpovedné za zákal typický pre pšeničné pivá. Vzhľadom na to, že pšenica nemá pluchy, kvôli čomu sa dielo obtiažne scedzuje, odporúča sa sypanie maximálne do 70-80%, obvykle však len do 50%.
Špeciálne slady
Ich enzymatická aktivita je nízka, prípadne až nulová a využívajú sa v menšom pomere na doľadovanie chuti a farby pivka.
Sem zaraďujeme:
  • karamelové slady – slady s vysokým obsahom farebných a aromatických látok. Podľa farby sa delia na svetlý (karapils, karamel pale), stredný, normálny, tmavý a porterový. Dodávajú pivu charakteristickú karamelovú arómu a plnosť
  • farebné slady – sú používané pri výrobe silne tmavých pív, kde sa prejavujú veľmi tmavo-hnedou farbou a prazenymi, kavovymi tónmi s kavovo horkou až zvieravou chuťou. Špeciálnym typom farebného sladu je slad čokoládový
  • údené slady – sú to základné slady údené na rôznych typoch dreva – buk, dub, čerešňa, jablko, hruška, breza… Enzymatická aktivita je pomerne vysoká ( patria sem základné slady údené, ale napr aj pšeničný údený )
  • ďalšie špeciálne slady – melanoidný slad, slad enzymatický, kyslý slad a iné
Na našom trhu (SK a CZ) sú dostupné tieto značky sladov:
    • Sessler
    • Simpsons
    • Dingemans
    • Wayermann
  • Best
  • Swaen
  • a iné
Bližšie na jednotlivé druhy a značky sladov sa pozrieme v ďalších častiach nášho vzdelávacieho seriálu.
Spracoval: Marek a Romana (maroma.sk)

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart