Pivo je pre nás všetkých veľmi hodnotné, ale vieme ho všetci dobre hodnotiť?

Odpoveď je NIE. Teda ide o to, čo znamená “dobre hodnotiť”. Ak ide o bežného štamgasta, ktorý v krčme iba zahlodí “to pivo je po pi*i”, alebo naopak “to pivo je jak šťanky”, tak potom by bola odpoveď ÁNO. Takýchto pseudoodborníkov sa na Slovensku nájde mnoho (poznáme aj z iných oblastí života). Tu sa však budeme baviť o inom hodnotení. Nedovolím si povedať “objektívnom” alebo “odbornom”, lebo na to ani ja sám nemám papiere. Tento článok je povedzme o takom hodnotení, ktoré postupne skúsenosťami odbočuje z dráhy subjektívneho amatéra do sféry objektívneho profesionála. Cesta je však ďaleká a takýchto na Slovensku nájdeme v skutku menej než si myslíte. Tých ako ja, nádejných beerfluencerov však na Slovensku nájdeme viac, niektorí sú verejní, iní skrytí.

Určite si mnohí lámete hlavu nad tým, koľko rôznych foriem hodnotenia piva rôzni hodnotitelia používajú. Jední od 1 do 5 ako u nás v škole (1 je najlepšie), iní ako v Rusku (5 je najlepšie), ďalší zas od 1 do 10 (10 je najlepšie), či dokonca poznáme aj u beerfluencera Craft Beer Gadža, ktorý používa svoj tzv. Gadžo rating 🙂 (pozdravujeme). Na amatérskej súťaži pivných domovaričov, ktorá sa výstižne volá Hrncovar a ktorej som sa už 2x zúčastnil ako hodnotiteľ, sa používa číselné hodnotenie od 0 do 50 v 5 kategóriach. Víťazné pivá však často mávajú len niečo cez 40 bodov a tie, ktoré obstali najmenej zvyknú byť na úrovni 15-20. Je však viacero ďalších súťaží, kde je všade nejaký spôsob hodnotenia.

UNTAPPD či RATEBEER?

Existuje potom viacero aplikácii či webových stránok, ktoré si stanovili nejaké svoje hodnotenie. 2 najznámejšie na svete ako aj v našich končinách sú UNTAPPD a RATEBEER. UNTAPPD používa stupnicu od 0 do 5 a pivo možno hodnotiť v úrovniach po 0,25 (t.j. 4,25 či 3,75 a pod.), Ratebeer používa rovnakú stupnicu, avšak celkové hodnotiace skóre sa posúva v úrovniach po 0,1 (t.j. 4,1 či 3,9). Pripomeňme hlavne to, že Untappd je skôr o slovných hodnoteniach a checkinoch v bare či doma, Ratebeer je viac zameraný na pivo samotné, čo naznačuje napríklad to, že už pri hodnotení máte možnosť označiť hodnotenie v jednotlivých 5 atribútoch (rovnaké ako sme použili v BJCP hodnotiacom hárku na Hrncovare) a výsledné skore sa automaticky zráta ako súčet (atribúty Vôňa 0-10, Vzhľad 0-5, Chuť 0-10, Pocit v ústach 0-5, Celkový dojem 0-20, t.j. ak každé pivo hodnotíte na 20%, výsledné skóre bude 1 z 5).  V oboch hodnotiacich portáloch je pivo vo finále označené skóre zaokrúhlené na 2 desatinné miesta a vyrátané ako aritmetický priemer. Obom portálom sa budeme venovať v samostatných článkoch neskôr.

2 dimenzie hodnotenia Pivného someliéra

Pre jednoduchosť komunikácie treba vždy zvoliť taký hodnotiaci prístup, ktorý je ľahko vysvetliteľný danému obecenstvu a zároveň spĺňa isté štandardy hodnotenia. Či už napríklad štandardy blízke metóde BJCP, alebo inak povedané, či toto moje hodnotenie ku niečomu aj smeruje, ako napr. ku samovzdelávaniu alebo ku podaniu poctivej spätnej väzby pivovaru, ktorý pivo navaril či ucelenej informácie čitateľom. Tak či onak, je fajn ak si každý zvolí nejaký systém hodnotenia, zapisovania hodnotení a  toho sa drží.

Pivo, pod instagramovým pseudonymom Pivný someliér, budem hodnotiť v 2 dimenziách hviezdičkami, ktorých výsledný súčet tvorí číselné hodnotenie od 1 do 10. Do aplikácie UNTAPPD (môj osobný účet sa premenuje podľa tohto pseudonymu) budem z tohto hodnotenia dávať výsledok v rozmädzí 0 až 5 tak, že môj výsledok z 2D hodnotenia vydelím dvoma. V mojich instagramových príspevkoch tak nájdete aj URL odkaz na skrátené hodnotenie v UNTAPPD, vďaka čomu nájdete po mojom hodnotení aj prehľad hodnotení iných užívateľov aplikácie.

2 hodnotené dimenzie (2D):

  1. Referencia (či si ho ešte dám, odporúčim alebo posuniem do TOP rebríčka)
  2. Senzorika (pohľad na pivo všetkými zmyslami)

Prečo budem tieto 2 hodnotiace dimenzie sčítavať? Pretože jedna vec je ako na mňa pivo pôsobí (jeho dojem na mňa ako osobu) a druhá vec je to, či pivo je po senzorickej stránke v poriadku (ideálne voči pivnému štýlu, ku ktorému sa radí). T.j. či je v poriadku po technickej stránke, aký je jeho vzhľad, farba, telo, vôňa či chuť. Porovnávať to s určeným pivným štýlom si následne vyžaduje neustále študovanie pivných štýlov a istú flexibilitu pri rôznorodosti označovania štýlov samotnými pivovarmi.

Z hľadiska dimenzie Referencia označím počtom hviezdičiek môj postoj ku hodnotenému pivu z týchto možností:

  • * To pivo si už nedám (negatívny postoj)
  • ** Tomu pivu dám ešte jednu šancu (optimistický postoj)
  • *** To pivo ma ani neohurilo, ani nesklamalo (neutrálny postoj)
  • **** To pivo smelo odporúčim všetkým (pozitívny postoj)
  • ***** To pivo posúvam do rebríčka TOP pív (nadšený postoj)

Z hľadiska dimenzie Senzorika budem pivo veľmi jednoducho hodnotiť v 5 atribútoch, kde v každom atribúte pre získanie hviezdičky je nutná odpoveď áno (generická otázka v každom atribúte znie tiež tak, či toto pivo splnilo moje očakávanie):

  • * Vôňa (napr. Je vôňa piva príjemná?)
  • * Vzhľad (napr. Je pivo po vizuálnej stránke v poriadku?)
  • * Chuť (napr. Chutí mi toto pivo?)
  • * Pocit v ústach (napr. Ostane mi v ústach po pive dobrý pocit?
  • * Celkový dojem (napr. Splnilo toto pivo celkové moje očakávanie?)

V prípade, že váham v niektorom z atribútov, môžem si pomôcť formulárom BJCP, kde sa v každom atribúte ešte hodnotí aj ďalší aspekt (vôňa – vôňa sladu, chmeľu, esterov a iné arómy, vzhľad – farba, čírosť a pena, chuť – chuť sladu, chmeľu, rovnováha, dochuť a iné chuťové vnemy, Pocit v ústach – telo, nasýtenie, krémovosť, drsnosť a iné pocity, celkový dojem – celkový pocit z piva). Ak napríklad váham pri vzhľade, tak v prípade, že aj farba aj čírosť zodpovedá hodnotenému pivnému štýlu, ale v pene sú nedostatky, tak tým, že 2 z 3 vecí, ktoré sa pri vzhľade posudzujú, sú OK, môžem dať za vzhľad hviezdičku. Toto 2D hodnotenie by som zľahka prirovnal ku hodnoteniu v 2 hemisférach môjho mozgu – jedna príjma veci subjektívne, je viac emočná, druhá príjma veci skôr objektívne, pragmaticky. Obe sa vzájomne dopĺňajú. Pri hodnotení alkoholu ja akurát nevýhoda tá, že vplyvom alkoholu sa v týchto hemisférach menia receptory 🙂

PRÍKLAD:

Pre ukážku vymyslené pivo ohodnotím ****/***** a teda výsledné hodnotenie je 9 z 10. Do UNTAPPD zapíšem teda hodnotenie 4,5. Za 4 hviezdičky v rámci Referencie je jasné, že pivo smelo odporúčim priateľom, aj keď do finále súťaže TOP3 pív by som ešte neposunul, a za 5 hviezdičiek pri Senzorike je jasné, že to pivo zodpovedá pivnému štýlu a v každom z 5 atribútov prevažil pocit, že pivo je výborné a splnilo očakávanie, aj keď je povedzme možné, že v pive by sa ešte nejaká úplna drobnosť dala vylepšiť (napr. nasýtenosť alebo čírosť).

Pri tomto štýle hodnotenia isto nájdeme aj nejaké medzery a zároveň môžeme konštatovať, že každé pivo dostane minimálne 1 hviezdičku, aj keď to znamená len a len to, že pivo je po senzorickej stránke úplne zle a už si ho nikdy nedám. Tá jedna hviezdička je symbolická ako poďakovanie za zlú skúsenosť, pretože každá skúsenosť je dobrá. Či zlá či dobrá. Na prvý pohľad sa to môže zdať zložité hodnotenie, no na druhej strane mi to príde ako vcelku jednoduché a stačí si na to len zvyknúť.

Na záver už len ďakujem za prečítanie a nezabudnite ma sledovať na Instagrame či už pod novým pseudonymom Pivný Somelier alebo sledovať sociálne siete Živé Pivo.

E-shop sme zmenili na Tržnicu

V našom e-shope už nenakúpite. Produkty zobrazené v Tržnici sú externé produkty e-shopov iných pivovarov.

Close Menu
×
×

Cart