Dajme si trochu pivnej matematiky. Enkel, dubbel, tripel, quadrupel, … O druhom, treťom, poťažmo štvrtom označení belgického druhu pív zrejme počul každý čitateľ tejto stránky. Silné komplexné pivá varené v kláštoroch, primárne určené na predaj, no vyšším obsahom alkoholu neboli veľmi vhodné na celodenné popíjanie. Mnísi si preto varili slabší osviežujúci Patersbier alebo “Otcovské pivo”.
Dá sa povedať že ide o akési “stolové pivo”, jednoduché na výrobu a dostatočne slabé na to, aby sládok aj po jeho hojnej konzumácii dokázal zvládnuť varný proces bez väčších ťažkostí. Fľaška takéhoto piva len zriedka opustí brány opátstva, ide preto o jeden z najoriginálnejších štýlov vôbec a pre lovcov pivných špeciálov je veľmi vyhľadávanou a cennou korisťou. Trenčiansky pivovar Lanius síce nie je kláštorným pivovarom, má však prístup k autentickým ingredienciám. A keby mal aj východ Slovenska prístup k produkcii Laniusu 🙂
Belgian HERBAL ENKEL 11° alchymisticky kombinuje tradíciu belgických kláštorných pív s príjemnou chuťou rôznych byliniek.
Belgian Herbal Enkel 11° od Lanius
Štýl: Belgian ALE
Zloženie: Voda, jačmenný slad, kvetový med, lipa, chmeľ, kvasinky, rumanček kamilkový, jasmín.
ABV: 4.5 %
Pivo otváram pomaličky. Hneď vystrelí pena. Patentovaná. Na holenie. Hodnú chvíľu trvá, kým na spodku pohára začne vykukovať tekutina zlatistej farby s ľahučkou citrónovou vôňou. Ležiakovo sladový, ba až chlebový začiatok roziskria jemné korenisté chute kvasiniek, aby sa na konci nevtieravo ukázal aj harmanček alebo med. Telo mierne až stredne horké a aj napriek medovej chuti dominujúcej v závere degustácie, ide v skutku o osviežujúce a ľahké pitie naozaj vhodné na celodenné popíjanie. Či už pri ňom niečo za celý deň urobíte alebo nie, to je už na inú debatu 🙂
#klastornepivo #belgianale #laniustrencianskypivovar