Suroviny na výrobu piva: Chmeľ (1. časť)

Chmeľ dáva pivu dušu. Poznáme desiatky, až stovky rôznych druhov chmeľu, ktoré sa používajú pri výrobe piva. Chmeľ podľa spôsobu použitia ovplyvňuje horkosť piva, jeho chuť a vôňu. Počas varenia sa z neho uvoľňuje množstvo esterov, olejov a iných zdraviu prospešných látok. Chmuľo je náš kámoš, vo viacerých častiach vás prevedie v článkoch jeho svetom a naučí základné aj pokročilé veci, ktoré by ste mali vedieť o chmeli a pive.

O surovine ako takej

Chmeľ je rod rastlín, ktoré patria do čeľade konopovitých. Už v starovekom Ríme pol považovaný za rastlinu, ktorá podporuje chuť k jedlu a ukľudňuje nervy. Tieto a mnohé ďalšie jeho vlastnosti dobre poznáme aj z výroby piva. Tak isto ako aj pri sladoch platí to, že jednotlivé pivné štýly si vyžadujú použitie rôznych druhov chmeľov. Výnimkou samozrejme nie sú ani pivá, ktoré sa skladajú len z jedného chmeľu a tie nesú anglické označenie single hop. Pivká z jedného druhu sladu a jedného druhu chmeľu teda označujeme ako Single Malt Single Hop (tzv. SMaSH). Tešia sa čoraz väčšej popularite.

Chmeľ pri varení piva

Chmeľ sa počas výroby pivka pridáva do sladiny. Keď varíme chmeľ v sladine hovoríme o chmeľovare a výsledný produkt po skončení chmelovaru nazývame mladina. Každé pivko má svoj vlastný spôsob chmeľovaru. Teda kedy sa počas varu pridáva do diela chmeľ a v akom množstve. Chmeľovar trvá väčšinou 60 – 90 minút. Chmeľ, ktorý do neho pridáme na začiatku sa pridáva na horkosť a chmeľ, ktorý dávame na konci chmeľovaru, alebo až po ňom, sa pridáva pre arómu, či už vôňu alebo chuť. Ale do týchto detailov pôjdeme opäť v ďalších našich článkoch.

Spracoval: Matúš Bíly

Revízie: Ján Staškovič, Marek a Romana (maroma.sk)

#chmel #maroma #vyrobapiva

"Pivo bez paľenky, vyrucené peňeži"

Fľaškové pivo

Plechovkové pivo

5l Párty súdky

Close Menu
×
×

Cart