PRÍBEH PIVOVARU: Parom – staroslovanskí bohovia hromov a bleskov

Náš príbeh začal, asi ako u väčšiny pivovarníkov, domácim varením piva. K domovaričstvu som sa dostal po návšteve môjho kamaráta v Kanade v roku 2008, ktorý si doma varieval pivo z koncentrátov. Bola to pre mňa úplná novinka a zároveň zábava uvariť si doma niečo, čo sa dá aj vypiť a dokonca aj ponúknuť návšteve, pokiaľ je človek trpezlivý a počká si, kým je pivo skutočne dozreté.

Po návrate domov som sa začal zaujímať o predaj surovín na domácu výrobu piva aj u nás. Na Vianoce som dostal od brata sadu na varenie a „uvaril“ prvú várku. Teda vtedy to ešte nebolo varenie, keďže išlo o koncentrát, ktorý stačilo rozrobiť vo vode, dať zakvasiť a nechať odležať. To ma ale po krátkom čase prestalo baviť a chcel som niečo skutočne vlastné, nie to čo kúpim v obchode. A tak som začal experimentovať, najprv so sladovými výťažkami a varením s chmeľom a zakrátko som začal variť zo základných surovín (sladu a chmeľu), kde som mohol vytvoriť skutočne svoje vlastné pivo. Skúšal som ležiaky aj vrchne kvasené pivá, experimentoval so suchým chmelením, skúšal rôzne slady, chmele a kvasnice a sledoval ako sa jednotlivé suroviny prejavia vo výslednom pive. Jednotlivé moje „výtvory“ som dával ochutnávať známym, ktorí si postupne pýtali ďalšie a ďalšie, až som dospel do štádia, keď som chcel začať ponúkať pivá aj širšej verejnosti. A tak sme sa dali dokopy s terajším spolumajiteľom pivovaru Slavom Ťurekom a túto moju myšlienku a túžbu spoločne pretavili do vzniku „zatiaľ“ kočovného pivovaru Parom.

A prečo Parom? Názov sme si zvolili podľa staroslovanského boha hromov a bleskov Perúna, ktorý bol na území Slovenska známy pod menom Parom. Bol zároveň aj ochranca dobrých poľnohospodárov, čiže mal „blízko“ k pestovaniu hlavnej suroviny na výrobu piva. Dôležitým momentom pri výbere názvu bolo, že máme radi Slovensko a jeho históriu a sme radi, že túto históriu môžeme ľuďom aj priblížiť takouto netradičnou formou, ale pritom pre ľudí veľmi blízkou. Preto sa aj v názvoch našich pív snažíme použiť slovanskú terminológiu a nájsť pritom spojitosť s aktuálnym pivom. Vždy na etikete aj vysvetlíme čo konkrétny názov znamená. Navyše Parom v slovenskom jazyku dodnes figuruje, mnohí si možno ani neuvedomujú, odkiaľ to slovo pochádza. Doparoma!

Momentálne varíme vrchne kvasené pivá, baví nás experimentovať s rôznymi prísadami, ktoré dávajú pivám iný rozmer a vytvárajú nové chute.

Asi najviac preferované pivné štýly sú IPY, aj medzi zákazníkmi najviac obľúbené, ale určite chceme ponúknuť na spestrenie aj klasické štýly a aj spodne kvasené pivá, pretože stále majú svoje stabilné miesto medzi klientelou. Ako prví sme na Slovensku vyrobili pivo štýlu Brut IPA, ktoré sme predstavili na Salóne piva 09/2018 (spolu s nami na Salóne piva uviedli novinku štýlu Brut IPA aj pivovar Šilker’s Brewery v spolupráci s Unorthodox).

Keďže sme kočovný pivovar, varíme v rôznych pivovaroch. Varili sme v pivovare Sessler, Žiwell, U Ábela, momentálne varíme pravidelne v bratislavskom pivovare General. Ročná produkcia piva je cca 120-150 hl. Naše pivá bývajú k dostaniu v Bratislave napr. v pivárni Bokovka, pivotéka More piva, piváreň Zastávka, Nobell craft beer, Richtár Jakub, Beer Station, Len Tak, v Trnave Local pub, fľaškové pivá v Pivný raj, Beermalade, More piva, Yeme, DrinkShop.

#parom #brutipa

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Pivné nákupy

5 tipov na ľahké pivá na horúce letné dni

Celovečerné posedenie s kamošmi, dobrá nálada, pokec a k tomu výborné remeselné pivá. Aj vám toto znamená leto? Ak áno, týchto 5 tipov od Craft Beer Shop na

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart