PRÍBEH PIVOVARU: Parom – staroslovanskí bohovia hromov a bleskov

Náš príbeh začal, asi ako u väčšiny pivovarníkov, domácim varením piva. K domovaričstvu som sa dostal po návšteve môjho kamaráta v Kanade v roku 2008, ktorý si doma varieval pivo z koncentrátov. Bola to pre mňa úplná novinka a zároveň zábava uvariť si doma niečo, čo sa dá aj vypiť a dokonca aj ponúknuť návšteve, pokiaľ je človek trpezlivý a počká si, kým je pivo skutočne dozreté.

Po návrate domov som sa začal zaujímať o predaj surovín na domácu výrobu piva aj u nás. Na Vianoce som dostal od brata sadu na varenie a „uvaril“ prvú várku. Teda vtedy to ešte nebolo varenie, keďže išlo o koncentrát, ktorý stačilo rozrobiť vo vode, dať zakvasiť a nechať odležať. To ma ale po krátkom čase prestalo baviť a chcel som niečo skutočne vlastné, nie to čo kúpim v obchode. A tak som začal experimentovať, najprv so sladovými výťažkami a varením s chmeľom a zakrátko som začal variť zo základných surovín (sladu a chmeľu), kde som mohol vytvoriť skutočne svoje vlastné pivo. Skúšal som ležiaky aj vrchne kvasené pivá, experimentoval so suchým chmelením, skúšal rôzne slady, chmele a kvasnice a sledoval ako sa jednotlivé suroviny prejavia vo výslednom pive. Jednotlivé moje „výtvory“ som dával ochutnávať známym, ktorí si postupne pýtali ďalšie a ďalšie, až som dospel do štádia, keď som chcel začať ponúkať pivá aj širšej verejnosti. A tak sme sa dali dokopy s terajším spolumajiteľom pivovaru Slavom Ťurekom a túto moju myšlienku a túžbu spoločne pretavili do vzniku „zatiaľ“ kočovného pivovaru Parom.

A prečo Parom? Názov sme si zvolili podľa staroslovanského boha hromov a bleskov Perúna, ktorý bol na území Slovenska známy pod menom Parom. Bol zároveň aj ochranca dobrých poľnohospodárov, čiže mal „blízko“ k pestovaniu hlavnej suroviny na výrobu piva. Dôležitým momentom pri výbere názvu bolo, že máme radi Slovensko a jeho históriu a sme radi, že túto históriu môžeme ľuďom aj priblížiť takouto netradičnou formou, ale pritom pre ľudí veľmi blízkou. Preto sa aj v názvoch našich pív snažíme použiť slovanskú terminológiu a nájsť pritom spojitosť s aktuálnym pivom. Vždy na etikete aj vysvetlíme čo konkrétny názov znamená. Navyše Parom v slovenskom jazyku dodnes figuruje, mnohí si možno ani neuvedomujú, odkiaľ to slovo pochádza. Doparoma!

Momentálne varíme vrchne kvasené pivá, baví nás experimentovať s rôznymi prísadami, ktoré dávajú pivám iný rozmer a vytvárajú nové chute.

Asi najviac preferované pivné štýly sú IPY, aj medzi zákazníkmi najviac obľúbené, ale určite chceme ponúknuť na spestrenie aj klasické štýly a aj spodne kvasené pivá, pretože stále majú svoje stabilné miesto medzi klientelou. Ako prví sme na Slovensku vyrobili pivo štýlu Brut IPA, ktoré sme predstavili na Salóne piva 09/2018 (spolu s nami na Salóne piva uviedli novinku štýlu Brut IPA aj pivovar Šilker’s Brewery v spolupráci s Unorthodox).

Keďže sme kočovný pivovar, varíme v rôznych pivovaroch. Varili sme v pivovare Sessler, Žiwell, U Ábela, momentálne varíme pravidelne v bratislavskom pivovare General. Ročná produkcia piva je cca 120-150 hl. Naše pivá bývajú k dostaniu v Bratislave napr. v pivárni Bokovka, pivotéka More piva, piváreň Zastávka, Nobell craft beer, Richtár Jakub, Beer Station, Len Tak, v Trnave Local pub, fľaškové pivá v Pivný raj, Beermalade, More piva, Yeme, DrinkShop.

#parom #brutipa
Parom

Ponuka a predstavenie pív pivovaru Parom

Predstavujeme pivá, ktoré sú aktuálne v ponuke pivovaru Parom. Pivo sa dá zohnať aktuálne vo fľaškovej forme a bežne aj v čapovanej forme v rôznych

PR článok

9 výhod nakupovania v online obchodoch

Ešte stále sa bojíte nakupovať v online obchodoch? Pripravili sme si pre vás 9 benefitov nakupovania na internete. Internet priniesol revolúciu a to nielen v

"Pivo bez paľenky, vyrucené peňeži"

Close Menu