Divokému kvasenia sa venuje len hŕstka pivovarov. Prečo sa tým zaoberáme práve my? Úplne prvou motiváciou kedysi bolo uvarenie dobrého ovocného piva. Ten, kto pozná belgické višňové, malinové a iné ovocné piva, tiež asi pozná tú frustráciu nad stavom “ovocných” pív v Čechách. Skúsili sme nasypať ovocie snáď do všetkých relatívne ľahko dostupných pív (ležiakov, pšeničných aj ďalších vrchne kvasených pív). Výsledok neohromil. Pridávanie ovocia do “bežného” piva bolo niekoľkými pokusmi vylúčené a nápad šiel k ľadu. Až pracovná cesta do Belgicka (paradoxne vôbec nesúvisiaca s pivom), mi otvorila oči. Prečo vymýšľať vymyslené? Divoké kvasenie !! Veď v Belgicku tieto piva majú tradíciu od nepamäti a tešia sa nejakej obľube! Nejako ma vtedy opustila skromnosť a zachvátil duch nezriadeného pivného dobrodružstvo. Kvasinky Brettanomyces, ktoré sú pre belgická pivá typu Lambic charakteristické, sú odvekým nepriateľom všetkých vinárov. Vyskytujú sa samozrejme aj u nás. Opojenie silou pivného anarchizmu som sa rozhodla, že to musím skúsiť. Kúpiť “divoké” kvasinky vie každý, my to robíme čisto prírodnou cestou! Už sa samozrejme nevenujeme spontánnemu kvaseniu len kvôli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnať si “diviaky” v ich čistej, prirodzenej podobe.
Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!
Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska.