Experimentálny berliner Weisse Ora Vice prináša nový štýl piva

Tento nemecký pivný štýl získava veľkú obľubu aj v našich zemepisných šírkach. Vyznačuje sa veľmi ľahkým telom, vyššou úrovňou kyslosti, nízkou úrovňou horkosti a v Nemecku sa dokonca pre jeho vysokú kyslosť mieša so sirupom. Poznáte drink „espresso tonic“? Je to kombinácia tonicu, do ktorého sa doleje espresso. Veľmi príjemný nápoj, ktorý postupne preniká aj na naše územie. Chinínová kôra dodá želanú trpkosť. Ako presne vzniká pivo Ora Vice, si vysvetlíme do detailov s Lukášom Okálom, sládkom a majiteľom pivovaru Šilker’s Brewery.
A prečo názov Ora Vice? Inšpirované Oravicami, ale aj Miami Vice, takže si môžeme vybrať. Je to hra so slovíčkami, hra s Lactobacillmi, hra s chuťami. A aby to neskončilo pri hre, tak do toho vstupuje aj pražiarňa kávy Linden, ktorá dodala na mieru napraženú kávu a vyrobené Cold brew.
“Pri chmeľovare sa použila chinínová kôra. Tá dodá želanú trpkosť, Lactobacillus dodá príjemnú kyselkavosť a pivo na túto teplú jar dokáže príjemne osviežiť.” – uvádza Lukáš z pivovaru Šilker’s Brewery
Príprava tohto piva nebola ľahká. Celkovo sa toto pivo varilo 3 dni. Pri varení boli použité:
  • 2 slady v pomere 54:46 (plzenský a pšeničný slad),
  • 1 druh chmeľu (Lemon drop),
  • Lactobacillus P. (WildBrew Sour Pitch),
  • kvasinky (US05).
US 05 sme použili preto, lebo sme chceli dosiahnuť „čisté“ kvasenie bez rôznych typov esterov, fenolov a pod.” – doplňa Lukáš.
Príprava piva
Prečo varenie piva trvalo 3 dni?
3 dňové varenie piva je veľmi zaujímavé. Dôvod je prozaický. Použité Lactobacilly potrebujú svoj čas na „skysnutie“ piva. Využili sme metódu „kettle sour“, čo má za následok želanú kyslosť bez kontaminácie pivovarníckeho zariadenia. Postup je nasledovný – pred samotným naočkovaním lactobacillom je potrebné sladinu prevariť a pridať menšie množstvo chmeľu, ktoré pomôže s „konzerváciou“ sladiny (väčšinou max 5-8 IBU), sladinu udržiavať pri použití Wildbrew Sour Pitch medzi 35°C-40°C a ochránené CO2 dekou.CO2 deka má chrániť sladinu pred okolitým vzduchom, v ktorom sa nachádzajú rôzne kvasinky a baktérie. Ináč by sme mohli získať neželané chute (zvratky, diacetyl – zelené jabĺčka, kyslá kapusta, a pod.).Po splnení týchto podmienok by ste sa mali dostať v istom čase na pH hodnotu 3,5-3,7 (dosť kyslé).
Čo sa deje potom?
Následne sa prevarí táto sladina, čiže teraz už môžete pridať chmeľu koľko chcete, ale my sa držíme spodnej hranice, nakoľko chceme aby vynikli ostatné chute. Ináč je to pasterizácia Lactobacillov, aby sme nekontaminovali použitú pivovarnícku technológiu. Viac o tejto metóde bude v edukačnej zóne popísané detailnejšie. Chmeľovar trval 60 minút bez chmeľu a ku koncu sme pridali už spomínanú chinínovú kôru. Vyšší obsah plzenského sladu by mohol vo výslednom pive zanechať vyššie hodnoty DMS. Patrí to medzi neželené chute vo výslednom pive.
Ako ste pivo kvasili a kedy bola použitá už spomínaná káva ala “cold brew”?
Zakvasili sme to čistými US05, ktoré prekvasili výsledné pivo „do sucha“. Po samotnom primárnom kvasení sme pridali spomínané na mieru vyrobené cold brew od Lukáša z Linden-u. Táto káva pochádza z Etiópie, ktorá dorastala na svahoch, ktoré boli situované v nadmorskej výške 1840-2130 m.n.m. Výrobca Limu Kossa je súkromný výrobca kávy. Lukáš z Linden-u upražil až 10kg tejto výberovej kávy, namlel ju a pripravil neskutočné cold brew. V chuti bolo cítiť čokoládu, višne a jej dojazd bol chladivý. Táto káva sa macerovala 48 hodín aby sa z nej vyextrahovalo všetko do poslednej kvapky. Pre vašu ilustráciu, 10kg kávy = cca 40-50l cold brew. My sme zvolili vyššiu koncentráciu a máme tejto kávy pre intenzívnejšiu chuť okolo 20l cold brew.
Toto pivo budete môcť ochutnať prvýkrát na Salón Piva 24. apríla v Starej Tržnici v Bratislave a v celej sieti Beer Station na Slovensku.
Toto pivo budete môcť ochutnať prvýkrát na Salón Piva 24. apríla v Starej Tržnici v Bratislave a v celej sieti Beer Station na Slovensku.
#silkersbrewery #oravice #berlinerweisse #expressotonic
Parom

Ponuka a predstavenie pív pivovaru Parom

Predstavujeme pivá, ktoré sú aktuálne v ponuke pivovaru Parom. Pivo sa dá zohnať aktuálne vo fľaškovej forme a bežne aj v čapovanej forme v rôznych

PR článok

9 výhod nakupovania v online obchodoch

Ešte stále sa bojíte nakupovať v online obchodoch? Pripravili sme si pre vás 9 benefitov nakupovania na internete. Internet priniesol revolúciu a to nielen v

"Pivo bez paľenky, vyrucené peňeži"

Close Menu