6 spôsobov spoločných ochutnávok a degustácií piva. Ktorý je pre vás ideálny?

Ak hovoríme o remeselnom pive, tak je to často spájané so slovami ako ochutnávka, degustácia, koštovka. Niektorí by povedali, že je to preto, lebo to pivo je tak drahé, že nie je vhodné na bohupustú chlastačku. Nehovoríme, že to nie je pravda, ale za nás je to hlavne preto, lebo to pivo je tak dobré a tak rozmanité, že v ňom je naozaj čo objavovať, vychutnávať, koštovať. Popri beerfluenceroch (článok o nich čítaj TU) sa takémuto vychutnávaniu venujeme v podstate všetci. Kde sa najlepšie degustuje? Ako sa najlepšie vychutnáva? Vonku? S kámošmi? Online za počítačom? V tomto článku si povieme o 6 najčastejších spôsoboch.

Zhrnime si hneď na začiatok tých 6 spôsobov spoločných ochutnávok, ktoré vo všeobecnosti existujú – nerátajúc do úvahy individuálnu ochutnávku doma.

  1. CRAFTBEER BAR/PUB
  2. TAP TAKE OVER
  3. DEGUSTÁCIA V PIVOVARE
  4. FESTIVAL ŽIVÉHO PIVA
  5. HOUSE PARTY
  6. ONLINE OCHUTNÁVKA

Z týchto spôsobov teraz žiaľ dominujú asi len 5. – House party – zakázaný spôsob či 6. – Online ochutnávka – povolený spôsob. V čase pandémie a lockdownu nemáme možnosť chodiť do obľúbených craftbeer podnikov, pivovary nie sú otvorené voči verejnosti, nekonajú sa žiadne pivné festivaly. Je to veľká škoda, lebo práve takúto socializáciu mnohí z nás potrebujú, vypadnúť z domu, nasať čerstvý vzduch, stretnúť kamarátov a známych a dať si spolu fajné vychladené remeselné pivko, prípadne rovno porozprávať so sládkom svojho obľúbeného pivovaru a ochutnať aj množstvo noviniek – to samozrejme práve na pivných festivaloch či priamo v pivovare. Rozoberme si týchto 6 spôsobov detailnejšie.

Pri spoločnej (neorganizovanej) ochutnávke v Craftbeer pube je najdôležitejší jednak pestrý výber ako aj možnosť mini ochutnávok. Keď je na čape zo 10 a viac pív (v Bratislave napr. Bar Damian), viacero z nich možno silnejších íp, nemáte šancu v kľude vyskúšať každé jedno. Pripravovať v pube takéto ochutnávky je prácnejšie a môže byť pre konzumenta aj trošku drahšie, avšak to pitie potom naberá istú kultúru. Ak tu všetci hovoríme o tom, že do kategórie “craftbeer” treba prilákať viac ľudí a s väčšou spotrebou remeselného piva sa bude aj kategória lepšie a rýchlejšie vyvíjať, tak práve takéto ochutnávky sú na to ako stvorené. V partii máte kámoša, ktorý remeselné pivo zatiaľ moc nemusí – nevidí v tom veľký rozdiel, ale dal by sa prehovoriť na ochutnávku, tak práve v takom sete povedzme 4-5 rôznych pív môže vyskúšať viacero chutí, z ktorých si potom môže vybrať tú svoju voľbu a to pivo si môže počas večera zopakovať vo väčšom objeme.

Vrelo odporúčame pivným barom takéto ochutnávky robiť. Je ku tomu potrebný podnos na 4-5 povedzme decových pohárov, vytvoriť si systém ponuky a správne to odkomunikovať všetkým návštevníkom. Nerobte ochutnávkové sety postavené len na extrémnych špeciáloch, ale aj na bežnejšom pivnom štýle, aby si úplny novic našiel k remeselnému pivu cestu a neostal vyľakaný hneď na začiatku.


Keďže sa s pojmom TAP TAKE OVER niektorí z vás nemuseli stretnúť, na začiatok krátke vysvetlenie. Vopred dohodnutý pivovar obsadí 3-4 pípy v danom podniku a na vopred stanovený termín a čas príde sládok či majiteľ pivovaru predstaviť svoje pivá osobne. Zákazníci baru si tieto piva dajú aj skôr a vychutnajú si ich aj po akcii. Počas “prevzatia píp” má pivovar dokonalú šancu ukázať svoje dielo, svoje remeselo a s podnikom sa prípadne dohodnúť na stály odber. Môže ísť o známy pivovar a novú radu pív, alebo o úplne nový pivovar s úvodnou radou navarených pív.

Takáto akcia je ideálna pre partie, ktoré sa chcú dozvedieť viac, ktorým neide iba o “ďalší piatok v mesiaci”. Zväčša komorná atmosféra zaručí to, že sa každý môže niečo pýtať a že sa nedozvie nové veci len o danom pivovare, ale že pochopí napr. aj hlbšiu pointu toho ktorého pivného štýlu či spôsobu výroby jeho obľúbeného moku.

Odporúčame všetkým pivným podnikom, aby si na takéto eventy vytvorili vo svojom pube priestor a aby si to v prípade ústupu pandémie a lockdownov začali plánovať a pripravovať. Pivovary budú tomu viac než naklonené. My na našom portáli radi pomôžeme s propagáciou týchto eventov. 

TAP Take Over s Beer Division, ktorý sme organizovali vo Vodaren craft bistro v Trnave

Ochutnávka pív priamo v pivovare má svoje čaro a potvrdia to všetci, ktorí niečo také skúsili. Ja osobne tvrdím, že najlepšie pivo je priamo z tanku. Ak je teda možnosť ochutnávky štýlom čapovania priamo z tanku, určite to skúste. Sládok vám vyrozpráva príbeh pivovaru či vzniku každého jedného piva. Navodí vám chuťové zmysly a vy sa môžete priamo sládka opýtať na tú ktorú chuť. Spomínam si na viacero takýchto ochutnávok, z ktorých mi asi najviac ostali v pamäti ochutnávka pív v košickom pivovare Hostinec a ochutnávka archívnych pív značky Wildstork v pivovare Hellstork.

Po doznení pandémie a uvoľnení opatrení odporúčame pivovarom takýto “produkt” zaradiť do svojho portfólia (ak to zatiaľ nerobia), pretože nám všetkým chýba osobný kontakt. Touto formou dokážete najlepšie odkomunikovať nadšenie zo svojho remesla a nezabúdajte, že nadšenie je nákazlivé. Nejaké takéto ochutnávky by sme radi organizovali v pivovaroch aj my osobne a ponúkali ich povedzme aj online (viac o tom sa včas dozviete na našich stránkach).

Ochutnávka pív priamo z tankov v košickom pivovare Hostinec

Pojem Festival Živého Piva nemá žiadnu históriu na Slovensku, no je to naše označenie pre všetky pivné festivaly, ktoré sú výhradné venované remeselným pivovarom. Snáď najznámejší festival na Slovensku je Salón Piva, ktorý sa zvykol posledné roky konať 2x do roka. Pandemický rok zamiešal karty a urobil obrovský škrt pre rozpočet pre všetkých organizátorov týchto pivných eventov. Niektorí sa prispôsobili tak, že s pivom nerobia vôbec nič, iní – ako napr. Salón Piva – zaviedli namiesto festivalu vlastný e-shop. Mnoho skeptikov tvrdí, že takéto “hromadné pivné ochutnávky” sa nebudú konať ani v roku 2021 a fakt nikto z nás nemôže nič potvrdiť, ale ani nič vylúčiť. Dá sa povedať, že v roku 2019 sa s pivnými festivalmi roztrhlo vrece a všetci organizátori sa tešili na rok 2020 a bum, nič, tma. Krátka letná sezóna niekoľko na rýchlo zorganizovaných festivalov priniesla, no nebola to žiadna sláva. Ťažko sa to plánovalo vtedy, ťažko sa to bude plánovať aj teraz.

Ak to situácia bude umožňovať, odporúčame všetkým konzumentom remeselného piva navštíviť pivné festivaly vo svojom regióne a podporiť tak organizátorov, a zároveň – týmto organizátorom odporúčame, okrem samotných hygienických a bezpečnostných opatrení, aby sa nebáli festivaly organizovať, aby robili aj menšie akcie, ktoré budú najmä na čerstvom vzduchu, v spojení s kultúrou a hudbou, hlavne aby boli kreatívni. O návštevnosť by som sa nebál, no treba hľadať a tvoriť pridanú hodnotu. Napr. byť 100% ekologický, čo je v súčasnosti asi väčšia hrozba ako samotná pandémia, len sa o nej teraz toľko nehovorí.

Pivné osvieženie na Stredovekých dňoch v Hlohovci s pivovarom Wywar z Holíča

Trochu amerikanistický pojem “House Party” sme vybrali pre pivnú párty, kde si partia “beer geekov” objedná množstvo rôznych pív domov, na záhradu, na terasu, a namiesto pitia 1 kegu dvanástky ochutnajú zo 30-40 druhov pív všetci tak, že si budú ulievať po poldeco/deco z každého piva a vzájomne zdieľať poznatky. O takýchto ochutnávkach sme už počuli viacerí, možno nie v takom meradle v minulosti, no s nastupujúcim “home” režimom možno budeme počuť častejšie. Sami niečo také chystáme, avšak samozrejme až keď to bude aj oficiálne povolené.

Pre úspešnú organizáciu treba následovné: 1-2 vhodné e-shopy/pivotéky, dohoda na pivných štýloch, dohoda na cene (zdieľané náklady), dohoda o tvorbe zápisu či prezentovania svetu a niekoho, čo vie rýchlo umývať poháre :D. My by sme radi také niečo urobili ako ochutnávku 4 max 5 účastníkov, prezentácia online (nejako cez sociálne siete – ja osobne by som bol aj za Live stream).

Kým je lockdown, také niečo môžete kľudne skúsiť vo svojej domácnosti, ak v nej žije aspoň počet – 2 kusy – beer geekov a pri degustovaní najmenších objemov – t.j. 0,33l plechoviek by mohol každý zvládnuť povedzme v pohode zo 20 degustačiek. To je cca 10-11 malých pív na hlavu. Ak si urobíte takúto ochutnávku tvorenú výlučne zo slovenských pivovarov, urobíte najlepšie.

Príprava na poriadnu House párty aka ochutnávku

Taká online ochutnávka pív by pred pár rokmi snáď nikoho ani nenapadla. Piť doma? Cez internet? To dokáže len Braňo Mojsej s fernetom. Ale cez internet s pivom? Priekopníci v tomto sú známa dvojica v oblasti craftbeer – Imro s Monikou,  ktorí robili riadené ochutnávky piva pôvodne v pohodlí svojej pivotéky/džemotéky v Rusovciach. Samozrejme Imro je skúsený hodnotiteľ a jeho skúsenosti a pivné aktivity majú dlhú históriu (môžete nájsť napr. zápisy z jeho pivných postrehov z ciest po rôznych akciách či pivovaroch na Slovensku a zahraničí TU). Doba však túto sympatickú dvojicu donútila ísť s kožou online a počas pandémie v roku 2020 spustili online ochutnávky. Priznám sa, na ich ochutnávke v Rusovciach som raz už bol, ale na tejto online ešte nie (chystám sa). Dokonca sa organizuje občas aj online bar. Viac o týchto ochutnávkach nájdete na facebookovej stránke Beermalade, z ktorej Imro s Monikou komunikujú.

Je možné, že v tejto dobe vznikne viacero online ochutnávok, na ktoré sa budú môcť pivní fajnšmekri pripojiť a zdieľať svoje názory, postrehy a diskutovať navzájom. Vznikajú nové IT projekty, ktoré ponúknu rôzne nové formy interakcie s publikom, ktoré bude stále v pohodlí domova.

Ochutnávka pív v Beermalade (okolo roku 2019)

Na záver TIP: Ako si robiť poznámky z ochutnávok?

Poznáte to, sedíte v bare s kámošmi a jeden si furt niečo píše na mobile. V niektorých partiách to vadí, v iných to je akceptované. Ak ste teda v nejakom dobrom bare a robíte si ochutnávku, je úplne v pohode si svoje poznatky zapisovať. Máte niekoľko možností. Prvou štandardnou je zapisovať si veci na papier alebo teda papierovú podobu pivného denníka (dá sa takýto kúpiť – napr. TU). Prosím nepíšte si poznámky na podpivníky – nehodí sa to. Potom štandardná forma rýchlej poznámky v mobile, ktorú si neskôr rozpracujete tam, kam chcete. Ak nechcete strácať čas a robiť si rýchle poznámky vrátane zápisu do svojich štatistík, potom sú pre vás ideálne aplikácie Ratebeer či Untappd. Do oboch appiek si môžete rýchlo vložiť poznámky, zapísať hodnotenie prípadne vložiť fotku. V samotnej appke potom vidíte svoje štatistiky. Už sa to nikdy nestratí.

Tak čo? Ktorý zo spôsobov spoločných ochutnávok sa vám pozdáva najviac? Ktorý vám najviac chýba resp. ktorý by ste chceli vyskúšať?

UPOZORNENIE: Alkohol škodí vášmu zdraviu. Sme za zodpovedné pitie s mierou. Alkohol je len pre osoby nad 18 rokov.

E-shop sme zmenili na Tržnicu

V našom e-shope už nenakúpite. Produkty zobrazené v Tržnici sú externé produkty e-shopov iných pivovarov.

Close Menu
×
×

Cart